ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празник на св. Анна в Дивотинската св. обител

25 юли 2017 14:38, Софийска митрополия
Празник на св. Анна в Дивотинската св. обител

Паметта на св. Анна бе тържествено отбелязана в Дивотинската св. обител, където има параклис посветен на майката на Св. Богородица. Божествената литургия бе възглавена от Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний, който уважи братството на св. обител с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

Митрополит Антоний съслужи с архим. Пахомий, игумен на св. обител и ректор на Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски", йером. Мелетий и дякон Костадин Тренев. По време на богослужението молитвено участие взе и Негово Преосвещенство Мелнишкият епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод и брат на св. Обител.

"Днес чествайки Успението на св. Анна, всички ние дълбоко в сърцата си измолваме Всеподателя Бога, та Той със Своята благодат да снизходи над всички нас и да ни утеши подобно на Богоотците Йоаким и Анна, в нашите скърби и да знаем, че с молитва, вяра в Бога, постоянство и усърдие, тази наша мъка скоро ще бъде превърната в нестихваща радост. Затова и нека да дерзаем, защото Бог чува всяка една наша молитва. "Голяма сила има усърдната молитва на праведника", се казва в Св. Писание, затова ние, които се стремим да следваме, според мярката на силите си, стъпките на нашия Спасител да го правим неуморно и без отчаяние, когато падаме, но стъпка по стъпка да изкачваме нашата голгота", каза в словото си митрополит Антоний.

Той благодари на отец-игумена и братята на обителта за гостоприемството, всеотдадеността и братолюбието им. Пожела още братството на Дивотинската св. обител да расте и да се развива, та да има повече хора възжелали монашеско житие.

От своя страна архим. Пахомий каза, че "е голямо благословение и радост да послужим пред св. Престол, заедно да се причастим с Тялото и Кръвта Христови и да сме единомислени в молитвата си". Той благодари на митрополит Антоний за оказаната чест, като изказа и благодарностите си към Негово Светейшество патриарх Неофит, "който винаги има в молитвите си Дивотинската обител".

След тържественото богослужение бе осветено коливо и раздадено за благословение на дошлите богомолци. Митрополит Антоний се поклони и на параклиса, намиращ се в древната св. обител, посветен на св. Анна.

Текст: Ангел Карадаков
Снимки: Слави Спасов

 

 

Снимки

Празник на св. Анна в Дивотинската св. обителПразник на св. Анна в Дивотинската св. обителПразник на св. Анна в Дивотинската св. обителПразник на св. Анна в Дивотинската св. обителПразник на св. Анна в Дивотинската св. обителПразник на св. Анна в Дивотинската св. обителПразник на св. Анна в Дивотинската св. обителПразник на св. Анна в Дивотинската св. обителПразник на св. Анна в Дивотинската св. обителПразник на св. Анна в Дивотинската св. обителПразник на св. Анна в Дивотинската св. обителПразник на св. Анна в Дивотинската св. обителПразник на св. Анна в Дивотинската св. обителПразник на св. Анна в Дивотинската св. обителПразник на св. Анна в Дивотинската св. обителПразник на св. Анна в Дивотинската св. обител
« предишна новинаследваща новина »