ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

За поредна година Българската православна църква е съорганизатор на годишната конференция на АБУЧ

26 юли 2017 16:02, Отдел "Връзки с обществеността"
За поредна година Българската православна църква е съорганизатор на годишната конференция на АБУЧ

Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний взе участие в провелата се днес конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ), по повод 10-тата годишнина от основаването на асоциацията, която се състоя в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Тя бе уважена и от вицепрезидента на страната Илиана Йотова и министъра на просветата Красимир Вълчев.

Съорганизатори на събитието са Министерството на образованието, СУ „Св. Кл. Охридски”, ПУ „П. Хилендарски”, както и Българската православна църква в лицето на Западно– и Средноевропейската ни митрополия и Рилския манастир.

По време на форума в Софийския университет бе направен отчет на дейността на АБУЧ – от създаването на асоциацията до днес, проблемите с които се сблъскват съюза и преподавателите в българските училища зад граница, бяха отчетени резултатите и набелязани целите и перспективите за развитието на обучението в Българските училища зад граница.

Специално внимание бе отделено на идеята на АБУЧ за повишаване статута на българския език и признаването му като матуритетен в страните членки на ЕС, което ще насърчи българските деца в чужбина да го изучават, и бе изразена надеждата от всеобща подкрепа от страна на държавните институции и неправителствени организации на Петицията на Асоциацията до Европарламента по този въпрос.

Предстои в рамките на годишната среща да се проведе и двудневен семинар за усъвършенстване работата на преподавателите и администратори от българските училища на 27 и 28 юли, домакин на който тази година по решение на Светия Синод на БПЦ ще бъде Рилската света обител. В предходните години подобни семинари за преподавателите зад граница се проведоха в Троянския манастир и в Бачковския манастир.

Снимка: БТА

 

 

« предишна новинаследваща новина »