ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Храмов празник на храм "Св. прпмчца Параскева" град Варна

26 юли 2017 21:41, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Храмов празник на храм "Св. прпмчца Параскева" град Варна

На 26 юли 2017 г. Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи Света Литургия в храм "Св. прпмчца Параскева" в съслужение с предстоятеля на храма ст. ик. Петко Минчев, духовен надзорник на Варненска и Великопреславска епархия и духовници от града.

Въпреки делничния ден много от енориашите, а също и гости взеха молитвено участие в празничното богослужение в старинния храм посветен на света преподобномъченица Параскева Римлянка, пострадала за Христа в раннохристиянското време на II в. по времето на император Антонин.

Описвайки житието на светицата митрополит Йоан каза: „Кратко е житието на света прпмчца Параскева, в обширните жития също не е много дадено, но това свидетелства за ранното мъченичество, за времето, когато християнската Църква е била гонена, но свидетелства и за нещо друго – за блаженството на светиите. Именно за онези хора, които посветиха живота си на Бога, живееха в Бога и по Бога, и достигнаха до това състояние на блаженство, а това състояние на блаженство е доста по-високо от състоянието на радостта, това е едно без противоречиво пребиваване и живеене на душата в себе си и в Бога.“ Архиереят допълни, че това е към което се стремим в нашия живот надявайки се, че това може да се случи след нашата смърт.

След Светата Литургия бе извършен Водосвет и на всички бе раздадено благословено ястие от риба.

Снимки: Екип на Варненска и Великопреславска света митрополия

 

 

Снимки

Храмов празник на храм "Св. прпмчца Параскева" град ВарнаХрамов празник на храм "Св. прпмчца Параскева" град ВарнаХрамов празник на храм "Св. прпмчца Параскева" град ВарнаХрамов празник на храм "Св. прпмчца Параскева" град ВарнаХрамов празник на храм "Св. прпмчца Параскева" град ВарнаХрамов празник на храм "Св. прпмчца Параскева" град ВарнаХрамов празник на храм "Св. прпмчца Параскева" град ВарнаХрамов празник на храм "Св. прпмчца Параскева" град ВарнаХрамов празник на храм "Св. прпмчца Параскева" град ВарнаХрамов празник на храм "Св. прпмчца Параскева" град ВарнаХрамов празник на храм "Св. прпмчца Параскева" град ВарнаХрамов празник на храм "Св. прпмчца Параскева" град ВарнаХрамов празник на храм "Св. прпмчца Параскева" град ВарнаХрамов празник на храм "Св. прпмчца Параскева" град ВарнаХрамов празник на храм "Св. прпмчца Параскева" град ВарнаХрамов празник на храм "Св. прпмчца Параскева" град ВарнаХрамов празник на храм "Св. прпмчца Параскева" град Варна
« предишна новинаследваща новина »