ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Слово на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит за празника на светите Седмочисленици

27 юли 2017 16:05, Българска Патриаршия
Слово на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит за празника на светите Седмочисленици

Ваше Високопреосвещенство,

Ваши Преосвещенства, боголюбиви отци,

възлюбени в Господа, братя и сестри,

Отдаваме молитвена почит и възхвала към светите славни Седмочисленици - към онези истински стълбове на родната ни Православна църква, чието апостолско дело продължава да принася богати плодове на висока духовност и църковна просвета.

Те и днес ходатайстват пред Божия престол за православния ни народ, като изпросват за всички, прибягващи към светите им молитви, великата Божия милост и закрила.

В съградената от тях родна Църква и днес според силите си продължаваме започнатото от тях свещено дело в разпространяването на Благата Христова вест на разбираем език, на който православният ни народ всекидневно отправя своите молитви и благодарения към Всеподателя.

Всичко това обаче нямаше да бъде възможно, ако по дивния Божи промисъл, тези нови апостоли на новопросветения български народ не бяха отдали всичките свои сили и таланти за делото на българската и славянска църковна просвета и култура, ако не бяха отдали дори самия си живот за успеха на Благовестието сред обърнатите от тъмата на езичеството към истинската Христова светлина свои братя по вяра и род. Ето защо днес ние отново прекланяме глави пред техния подвиг и в порив на синовна благодарност възгласяме:

„…Вие, непоклатими стълбове и Боговдъхновени поборници за нашата реч, които прогонихте езическото бесовско учение, молете Христа Бога да утвърди Църквата ни и да дарува на душите ни велика милост” (Тропар, гл. 1).

Прославяме паметта и подвига им и отново благодарим на Всеподателя задето ни е дарувал такива боговдъхновени предци и наставници във вярата, каквито са светите равноапостолни братя Константин-Кирил Философ и Методий, Охридските светци и чудотворци Климент и Наум, богомъдрите наши просветители Сава, Горазд и Ангеларий. Прославяме ги и се стремим да вървим по посочения ни от тях път, път на вярата, надеждата и любовта, на духа и на богопознанието, на светлината и просветата, в която са откърмени и израсли всички наши предци и в която сме възпитани и ние – техните следовници и продължители на делото им.

Братя и сестри,

В настоящата година църковната прослава на светите Седмочисленици е украсена и от великата Божия милост да посрещнем сред нас и още една дивна светиня - честната глава на Божия светец, целител и великомъченик Пантелеймон Никомидийски, чиято памет Църквата празнува в този ден, заедно с паметта на светите и славни наши Седмочисленици. Радостни сме да посрещнем и копието от чудотворната светогорска икона на всемилостивия светец и лечител, изработено от йеромонах Лука, брат на свeтогорския манастир "Ксенофонт", което ще остане като дар в храм „Св. вмчк Пантелеймон“, кв. "Княжево".

Тази духовна радост и това истинско пиршество на нашата вяра ние дължим на съизволението на Високопреподобния Евлогий - игумен на Свето-Пантелеимоновия атонски руски манастир, на Високопреподобния Алексий - игумен на атонския манастир "Ксенофонт", на йеромонах Лука, чрез чиято десница бе изрисувана тази света икона. Благодарим и на целия Свещен Кинотис на Светата Атонска планина, както и на дейните усилия на г-н Андрей Кристов, основател на Балканското атонско сдружение и на всички взели участие в това духовно тържество.

Нека днешният празник бъде още един знак за хилядолетното православно славянско единство, за любовта и доверието между нашите православни църкви и православни народи.

По молитвите на светите Седмочисленици и на светия и славен великомъченик Пантелеймон,

Бог да ни укрепява, милва и спасява!

Честит и благословен празник!

† Н Е О Ф И Т

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

 

 

 

 

« предишна новинаследваща новина »