ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Тържествена Вечерня в памет на св. Пантелеймон в старопрестолния Видин

27 юли 2017 18:53, Видинска митрополия
Тържествена Вечерня в памет на св. Пантелеймон в старопрестолния Видин

На 26 юли с тържествена вечерна служба в старинен храм „Св. вмчк Пантелеймон“, намиращ се в комплекса на Видинска света митрополия, започна отбелязването на паметта на св. Пантелеймон, небесен покровител на Видин и видинските граждани.

Тържествената вечерна служба, с благословението на Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан, бе оглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, в съслужение с йеромонах Спиридон, игумен на Чипровската света обител, иконом Емил Димитров, свещеник Григорий Георгиев, свещеник Ставри Велинов, протодякон Александър Нешев и йеродякон Вартоломей.

Клиросното пение оглавиха сестрите монахини от Клисурската света обител, воглаве с майка Таисия, игумения на манастира и архимандрит Антим, протосингел на светата Видинска митрополия.

По време на вечерната молитва в прослава на св. Пантелеймон бе извършено и чинопоследованието на петохлебието, както и бе осветено коливо-жито в памет на свети Пантелеймон.

След края на вечерната служба бе извършено и литийно шествие около комплекса на Видинска света митрополия с чудотворния образ на св. Пантелеймон, който се пази в старинния храм на Видин.

Иконата на св. Пантелеймон бе поставена в митрополитския храм „Св. Николай Чудотворец“ и бе даден краят на вечерното богослужение.

В митрополитския храм епископ Поликарп благослови вярващите християни и ги призова да вярват, да са изпълнени с надежда в Бога, както и да изпълват сърцата си с любов и да бъдат истински последователи на Господ Иисус Христос. Той насърчи вярващите да се стремят да придобият премъдрост, за да може чрез нея да спасят душата си и бъдат топъл пример за вярващите.

На християните бе раздадено петохлебие и коливо за здраве, благословение и духовна радост.

За повече снимки посетете https://flic.kr/s/aHsm19Lbgu

Текст и снимки: архимандрит Евтимий

 

 

« предишна новинаследваща новина »