ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

В старопрестолния гр. Видин бе почетена паметта на св. великомъченик Пантелеймон

27 юли 2017 18:56, Видинска митрополия
В старопрестолния гр. Видин бе почетена паметта на св. великомъченик Пантелеймон

На 27 юли с тържествена света Литургия в храм „Св. Николай Чудотворец“, намиращ се в двора на Видинска света митрополия, бе почетена паметта на св. Пантелеймон, небесен покровител на Видин.

Тържествената света Литургия бе оглавена с благословението на Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан от Негово Преосвещенство Тимочки епископ Иларион, от СПЦ, от гр. Зайчар, в съслужение с Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, архимандрит Антим, протосингел на Видинска митрополия, архимандрит Гервасий, архиерейски наместник на Кулска духовна околия, йеромонах Спиридон, игумен на Чипровската света обител, свещеник Ставри Велинов, протодякон Александър Нешев, йеродякон Илия от СПЦ и йеродякон Вартоломей.

Проповед върху живота и делото на светите Седмочисленици, за светостта на св. Пантелеймон произнесе архимандрит Антим.

След края на светата Литургия бе осветено коливо-жито и обща трапеза за здраве и благословение на гражданите и гостите на Видин.

В края на светата Литургия, епископ Поликарп благослови вярващите християни и ги поздрави със светлия празник, който е един от достойните паметни дни в духовния живот на Видин и епархията. Той благослови вярващите и от името на Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан и им пожела мир, здраве и търпение.

Поздрав към присъстващите поднесе и Негово Преосвещенство Тимочки епископ Иларион, който благодари за любезната покана, да бъде част от духовното тържество на митрополията и за братската дружба и единство, които има между Видинска и Тимочка епархии.

Епископ Иларион и епископ Поликарп бяха поздравени, чрез архимандрит Антим, от Видинския митрополит Дометиан, Епархийския съвет, духовенството и вярващите християни по случай навършването на три години от тяхната епископска хиротония.

Архимандрит Антим поднесе достойни подаръци на двамата архиереи – дикири и трикири, в знак на почит и уважение към тях. Подарък – архиерейски посох на епископ Поликарп поднесе и Радослав Георгиев, от Сдружение “Активно общество”.

Гости на празника в храма бяха и г-жа Елка Георгиева и г-н Алберто Методиев, зам.-областни управители на Видин, г-н Венци Пасков, зам.-кмет на Община Видин, г-жа Иванела Андреева, секретар на Община Видин, г-н Любомир Илиев, секретар на Народно читалище “Цвят – 1870″ и г-жа Светлана Кръстева, началник на Държавен архив – Видин.

След светата Литургия за всички официални гости бе приготвена в сградата на Видинска света митрополия скромна почерпка.

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ ПОСЕТЕТЕ https://www.flickr.com

Текст и снимки: архимандрит Евтимий

 

 

« предишна новинаследваща новина »