ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Председателят на Народното събрание прие делегацията от Света Гора, която донесе мощите на св. Пантелеймон

28 юли 2017 14:03, Отдел "Връзки с обществеността"
Среща в НС

Председателят на Народното събрание г-н Димитър Главчев прие днес делегацията от Света Гора, Атон, която донесе в страната ни мощите на св. Пантелеймон и иконата на светеца, копие на чудотворната икона в манастира „Ксенофонт”.

На срещата с г-н Главчев бяха архимандрит Евлогий (Иванов) - игуменът на манастира "Св. Панталеймон", където се съхранява честната глава на великомъченик Пантелеймон, йеросхимонах Мойсей (Струбини) - член на Манастирския събор на манастира "Ксенофонт" и йеромонах Николай (Генералов), член на Манастирския събор на манастира «Св. Панталеймон» на Света Гора Атон и настоятел на скита «Крумница».

Те бяха придружавани от Негово Преосвещенство Мелнишки епископ Герасим, главен секретар на Светия Синод и представителите на Балканско Атонско Сдружение – с чието съдействие се осъществи това събитие, г-н Валентин Тодоров - председател на Управителния Съвет и Янис Панопулос – член на УС на сдружението, както и от архим. Филип (Василцев), представител на РПЦ в България.

Председателят на Парламента благодари на представителите на Светогорското монашество за светините, които донесоха за благословение на българския народ, и които „укрепват с вяра и упование сърцата ни”, изрази дълбоката почит, която питаят към светеца – лечител православните българи, израз на което са и многобройните храмове и манастири в страната ни, издигнати в негова чест, и сподели своите лични впечатления от посещенията си на Света Гора Атон.

„За нас е чест, че честването на 140-годишнината от Освобождението на България започва именно с донасянето за поклонение на главната светиня на нашия манастир - честната глава на св. Пантелеймон” – каза в отговор архим. Евлогий и като припомни вековните духовни връзки между манастирите на Света Гора и България каза, че решението на Манастирския събор и на управлението на Света Гора да изпратят светините е израз на „братската в Христа любов към благочестивия православен български народ”.

В хода на срещата гостите изразиха задоволството си от огромния интерес към светините от страна на българския народ и благодариха за дейното съдействие от страна на държавата при организацията на събитието, като подчертаха, че тази подкрепа говори много за отношението на държавата към Църквата и към вярата.

„Свети Пантелеймон да подкрепя вашите усилия за по-добър живот на българите!” – пожелаха те и изпяха Многолетствие за председателя на НС и всички български управници. „Господи, пази България и съхрани този народ за много и благословени години!” - каза в заключение оглавяващият делегацията архим. Евлогий.

Гостите от Света Гора подариха на Народното Събрание в лицето на неговия председател икона на св. Пантелеймон. В памет от това посещение в сградата на Парламента те получила плакети на Народното Събрание и с лика на председателя на Учредителното българско народно събрание Екзарх Антим Първи.

Текст и снимки: Александра Карамихалева, нач. Отдел "Връзки с обществеността"

 

 

Снимки

Среща в НССреща в НС
« предишна новинаследваща новина »