ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Мощите на св. Пантелеймон остават в София до 8.00 ч. на 1 август!

30 юли 2017 11:49, Отдел "Връзки с обществеността"
Хиляди българи се поклониха пред мощите на светеца и неговата икона

Хиляди българи се поклониха пред мощите на св. великомъченик Пантелеймон и неговата икона. Утре, 31 юли, понеделник, е последният ден в който софиянци ще имат възможност да се помолят пред светините. Те ще бъдат пренесени в Руския храм-подворие „Св. Николай” на бул. "Цар Освободител" в 10,00 ч.

Лично Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит ще ги посрещне в храма и ще вземе молитвено участие в светата Литургия.

Литургията ще започне веднага след посрещането на светините. В нея ще вземат участие Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, Негово Високопреподобие архим. Василий (Савова) – протосингел на Софийска митрополия, ректорът на Софийска духовна семинария архим. Пахомий, представителите на Руската и на Румънската православни църкви в България архим. Филип (Василцев) и ставр. ик. Нелуц Опря, както и членовете на делегацията от Света Гора – йеромонах Николай (Генералов), член на Манастирския събор на манастира «Св. Пантелеймон» и настоятел на скита «Крумница» и йеродякон Серафим (Семкин).

Поклонилите се на мощите християни ще бъдат помазани с осветен елей от Света Гора и ще получат осветени иконки на светеца за духовно укрепване. Храмът ще бъде отворен през целия ден и през нощта, докато има желаещи.

Сутринта на 1 август в Руския храм-подворие ще бъде отслужена ранна Литургия, която ще започне в 6,30 ч. и в която могат да вземат участие всички желаещи православни християни. В 8,00 ч. светините ще отпътуват за гр. Враца.

Честната глава на св. вмчк Пантелеймон, която се пази в Руския светогорски манастир „Св. Пантелеймон”, е в София от вечерта на 26 юли. Хиляди българи се поклониха пред мощите на светеца и неговата икона и се помолиха за здраве – за себе си и своите близки. Нескончаем поток от желаещи да се докоснат до светините и изпросят изцеление от светеца-лечител се извива пред столичните храмовете, където те бяха изложени за поклонение.

Много са храмовете и манастирите в света, които притежават частици от мощите на един от най-обичаните и почитани светци – Лечителят Пантелеймон. Забележителното е, че сега в България е донесена за поклонение главата на светеца, върху която е запазена нетленна кожата с температура на човешко живо тяло - 36.6 градуса. Св. Пантелеймон загива мъченически заради своята християнска вяра през 350 г., преди 1667 г.!

Текст: Александра Карамихалева
Снимки: Ангел Карадаков, Мартин Митов

 

 

Снимки

Хиляди българи се поклониха пред мощите на светеца и неговата икона.
« предишна новинаследваща новина »