ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Духовен празник в Храм-подворие "Св. Николай Мирликийски"

31 юли 2017 13:58, Българска Патриаршия
Духовен празник в Храм-подворие "Св. Николай Мирликийски"

Духовен празник се състоя днес в храма-подворие на РПЦ-МП „Св. Николай Мирликийски”. Преди началото на тържествената литургия бе посрещната Честната глава на св. Пантелеймон, която почти три дни бе в митрополитската катедрала „Св. Неделя”. Св. Тайнство Евхаристия бе предстоявано от Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний, молитвено участие в което взеха Негово Светейшество Българският патриарх Неофит и Мелнишкият епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод. На митрополит Антоний съслужиха: архим. Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, архим. Филип Василцев, предстоятел на църковното настоятелство на храма-подворие „Св. Николай Чудотворец”, йером. Николай от манастира „Св. Пантелеймон” на Св. Гора – Атон, архим. Атанасий Султанов, протосингел на Западно- и Средноевропейсата ни епархия, архим. Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски”, ставр. Иконом Нелуц Опря, представител на Румънската патриашия у нас, свещеник Димитър Тухчиев и протодякон Иван Петков, дякон доц. д-р Иван Иванов, йеродякон Серафим от манастира „Ксенофонт” на Св. Гора – Атон.

По време на богослужбата, след края на сугубата ектения, бе прочетена специална молитва за Укайна и Украинската православна църква, която е раздирана от разкол. На причастия канон пък слово за св. Пантелеймон прочете йером. Мелетий, брат на Дивотинския манастир.

В словото си той каза: „Ето вече шести ден сред нас е великомъченикът и целителят Пантелеймон и не само духовно, но и физически е редом с нас чрез животворящата си Честна глава. Шести ден светията е пред очите ни, шести ден името му е на устата ни, шести ден е в мислите ни. А защо? Това на всички е известно – великомъченикът е сред най-близките ни помощници, когато сме болни, когато страдаме и изнемогваме. Поради това и толкова вярващи се стичат през последните дни да се поклонят и да се помолят на св. Пантелеймон. И все пак има нещо, което прави това молитвено предстоене на всички нас тук различно и особено. А именно, че самият св. врач, самият св. лекар стои тук и приема молитвата ни и нашата молитва се ограничава не само да изпросим здраве и излекуване. Покланяйки се пред Честната глава ние се срещаме духовно, но в същото време и осезаемо с един човек реален и жив”, каза в словото си йером. Мелетий.

Той припомни дивния живот и дело на св. Пантелеймон, като посочи дара му да лекува дори смъртоносни болести, както и неговата себежертвена душа пострадала в име Господне.

След края на богослужението бе отслужено моление пред мощите на св. Пантелеймон. Архим. Филип Василцев се обърна с кратко слово към събралите се, в което каза, че някога пред тези св. мощи се е покланял и се е молил самият св. Серафим Софийски, а днес и ние можем да се поклоним на тях и то в неговия храм. Това по думите на отеца е свидетелство за великата Божия милост и общението на светиите. Архим. Филип подари на Негово Светейшество патриарх Неофит албум на светогорския манастир „Св. Пантелеймон”, а на митрополит Антоний икона на Успението на Божията Майка.

Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний пък каза, че „вече шести ден мощите на св. Пантелеймон са сред нас, за да ни насърчат по пътя към Бога, та да можем да изпросим от Бога да благослови труда на ръцете ни”.

Духовното тържество завърши с моление пред мощите на св. Серафим Софийски. Честната глава на св. Пантелеймон ще остане в Руската църква до утре, когато в 8 часа мощите ще заминат за поклонение във Враца.

 

Текст, снимки и видео: Ангел Карадаков

 

 

Снимки

Духовен празник в Храм-подворие "Св. Николай Мирликийски"Духовен празник в Храм-подворие "Св. Николай Мирликийски"Духовен празник в Храм-подворие "Св. Николай Мирликийски"Духовен празник в Храм-подворие "Св. Николай Мирликийски"Духовен празник в Храм-подворие "Св. Николай Мирликийски"Духовен празник в Храм-подворие "Св. Николай Мирликийски"Духовен празник в Храм-подворие "Св. Николай Мирликийски"Духовен празник в Храм-подворие "Св. Николай Мирликийски"Духовен празник в Храм-подворие "Св. Николай Мирликийски"Духовен празник в Храм-подворие "Св. Николай Мирликийски"Духовен празник в Храм-подворие "Св. Николай Мирликийски"Духовен празник в Храм-подворие "Св. Николай Мирликийски"Духовен празник в Храм-подворие "Св. Николай Мирликийски"Духовен празник в Храм-подворие "Св. Николай Мирликийски"Духовен празник в Храм-подворие "Св. Николай Мирликийски"Духовен празник в Храм-подворие "Св. Николай Мирликийски"Духовен празник в Храм-подворие "Св. Николай Мирликийски"Духовен празник в Храм-подворие "Св. Николай Мирликийски"Духовен празник в Храм-подворие "Св. Николай Мирликийски"Духовен празник в Храм-подворие "Св. Николай Мирликийски"Духовен празник в Храм-подворие "Св. Николай Мирликийски"йером. МелетийДуховен празник в Храм-подворие "Св. Николай Мирликийски"Духовен празник в Храм-подворие "Св. Николай Мирликийски"Духовен празник в Храм-подворие "Св. Николай Мирликийски"Духовен празник в Храм-подворие "Св. Николай Мирликийски"Духовен празник в Храм-подворие "Св. Николай Мирликийски"Духовен празник в Храм-подворие "Св. Николай Мирликийски"Духовен празник в Храм-подворие "Св. Николай Мирликийски"
« предишна новинаследваща новина »