ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Митрополит Киприан взе участие в спектакъла "Молитва за Стара Загора"

01 август 2017 23:43, Старозагорска митрополия
Митрополит Киприан взе участие в спектакъла "Молитва за Стара Загора"

Уникален по рода си и мащаби на реализация спектакъл се състоя на Мемориален комплекс „Бранителите на Стара Загора“. Специално участие в „Молитва за Стара Загора“ взе Негово Високопреосвещенство Старозагорският Митрополит Киприан. На върха под Самарското знаме той прочете своята молитва за града ни.

„Господи Иисусе Христе, Боже наш, Боже на всяко милосърдие и щедрости, Твоята милост е безмерна и човеколюбието неизмерима главина. Ние, твоите недостойни раби, със страх и трепет падаме пред величието Ти и смирено принасяме на Твоето добросърдечие благодарствена служба за великите Твои благодеяния, които си проявил към жителите на град Стара Загора. Ние Те славословим, възхваляваме Те, възпяваме Те и Те величаем като Господ и владика и падайки пред тебе пак Ти благодарим и смирено измолваме Твоето безмерно и неизказано милосърдие. И както сега си удостоил рабите си, да приемеш моленията им и милостиво да ги изпълниш, тъй и занапред нека те като преуспяват с любов към Тебе и ближния и напредват във всички добродетели, да получат Твоите благодеяния, с които се удостояват всички твои верни люде. Избави църквата си и този град от всяко злополучие и дай мир и безметежие, та винаги да принасят благодарствена служба на Тебе, заедно с безначалния Твой отец и пресветия благ и животворящ Твой дух, в едно същество прославения Бог и да ги удостоиш, да Ти принасят всякога благодарствена молитва, да Ти казват преблаги слова и да Те възпяват. Слава Тебе, Боже, благодетелю Наш. Во веки веков. Амин!“

С възможностите на визуалните изкуства, невероятен звук и светлина авторите на проекта представиха един нов тип градски ритуал в памет на загиналите и дадените свидни жертви по пътя към национално освобождение. В автентична среда, на историческия хълм, на който са се водили реалните бойни действия преди 140 години, спектакълът интегрира в едно основните компоненти на посланието, което се съдържа в него, традиция и вяра. Негов режисьор е директорът на Драматичен театър „Гео Милев“ Ивелин Керанов.

Технологичното и музикалното оборудване е от най-доброто, което съществува в момента. По реализацията на проекта са работили над 100 души в продължение на 8 месеца, обясниха авторите от Urban Art Foundation. Освен тях, организатори са Община Стара Загора и Kvant. Светлинно-звуковият спектакъл бе наблюдаван и на два екрана с размери 7/4 м. Подобно съчетание от музика, глас, светлинни ефекти и присъствие, по мащаби и технически параметри се прави у нас за първи път.

Невидимата нишка на времето да ни свързас онзи подвиг на знайни и незнайни, българи и чужди, воини и офицери , на загиналите местни жители при отбраната на града, за да осъзнаем, че ние сме сега и тук, благодарение на тях. Че нашите деца живеят и заради техния подвиг. Това е невидимата нишка на времето. Когато все пак видим и усетим, че днес дишаме, живеем и обичаме, нека разбираме защо те са умирали, обясняват концепцията си организаторите.

Уникалният спектакъл от музика и светлина „Молитва за Стара Загора“ бе кулминацията в богатата културна програма на Община Стара Загора за отбелязването на 140 години от боевете за Стара Загора (1877-1878 г.). Музиката на формация „Исихия“ и изпълненията на песнопенията и песните „Тебе поем“, „Отче наш“, „Калино моме“, „Неда вода налива“, „Иван на Рада думаше“ и „Кожильо писан и шарен“ на квартет „Ева“ - певици от световно известния хор „Мистерията на българските гласове“ допълниха впечатляващото събитие.

На него присъстваха кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров, областният управител Гергана Микова, председателят на Общинския съвет Таньо Брайков, народните представители Радостин Танев и Георги Гьоков, заместник-областният управител Петя Чакърова, заместник-кметовете Иванка Сотирова и Красимира Чахова, делегация от побратимения град Самара, представители на институции и граждани.

Текст и снимки: Благовест Илиев

 

 

Снимки

Митрополит Киприан взе участие в спектакъла "Молитва за Стара Загора"Митрополит Киприан взе участие в спектакъла "Молитва за Стара Загора"Митрополит Киприан взе участие в спектакъла "Молитва за Стара Загора"
« предишна новинаследваща новина »