ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Сандански посрещна Честната глава на св. Пантелеймон

02 август 2017 22:38, Неврокопска митрополия
Сандански посрещна Честната глава на св. Пантелеймон

В 18,00 ч. днес Честната глава на св. Пантелеймон бе посрещната в гр. Сандански от Неврокопския митрополит Серафим и свещеници от Неврокопска епархия. Стотици се поклониха на чудотворящите мощи.

След като Честната глава бе положена в храм „Св. вмчк Георги Победоносец”, бе дадено началото на празнична вечерня с молебен канон на св. Богородица. Последованието бе възглавено от Мелнишкия епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод. В богослужението взеха участие: архим. Епифаний, протосингел на Неврокопска св. митрополия, йером. Николай от светогорския манастир „Св. Пантелеймон”, архим. Филип Василцев, предстоятел на храм-подворие на РПЦ-МП „Св. Николай Мирликийски”, свещеник Георги Танчев, архиерейски наместник на Санданска духовна околия и епархийски дякони.

В края на богослужението Неврокопският митрополит Серафим каза, че „във втория ден на Богородичния пост Господ ни удостои с честта и голямото благословение при нас да бъде Честната глава на св. вмчк Пантелеймон и с неговото пребиваване тук, в пределите на Богохранимата Неврокопска епархия, да имаме възможност, така както Софийска и Врачанска епархии, да получим и ние благословението и молитвения покров на св. великомъченик Пантелеймон”. Митрополит Серафим благодари на монасите от Св. Гора, които в продължение на вече една седмица са у нас и носят за благословение мощите на св. Пантелеймон.

В утрешния ден ще бъде отслужена тържествена архиерейска св. Литургия, а светите мощи ще останат до обяд, след което ще се върнат на Св. Гора. С поклонението в Сандански посещението на Честната глава на св. Пантелеймон у нас завършва.

Текст, снимки и видео: Ангел Карадаков

 

 

Снимки

Сандански посрещна Честната глава на св. ПантелеймонСандански посрещна Честната глава на св. ПантелеймонСандански посрещна Честната глава на св. ПантелеймонСандански посрещна Честната глава на св. ПантелеймонСандански посрещна Честната глава на св. ПантелеймонСандански посрещна Честната глава на св. ПантелеймонСандански посрещна Честната глава на св. ПантелеймонСандански посрещна Честната глава на св. ПантелеймонСандански посрещна Честната глава на св. ПантелеймонСандански посрещна Честната глава на св. ПантелеймонСандански посрещна Честната глава на св. ПантелеймонСандански посрещна Честната глава на св. Пантелеймон
« предишна новинаследваща новина »