ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Молебният канон на Пресвета Богородица беше отслужен съборно и в Самоков

04 август 2017 11:56, Софийска митрополия
Архимандрит Василий - софийският протосингел

На 3 август вечерта в храм „Успение на Пресвета Богородица“ в Самоков беше отслужена вечерня с Молебния канон към св. Богородица. Последованието бе оглавено от Негово Високопреподобие архимандрит Василий, протосингел на Софийската св. митрополия. В съслужение с него беше прот. Михаил Колев – предстоятел на храма-домакин и архиерейски наместник на Самоковска духовна околия, много свещенослужители от Самоков и София, заедно с дякон Костадин Тренев. Песнопенията на канона се изпълняваха антифонно от духовниците, застанали в средата на храма, и от певците на клироса, водени от г-н Андрей Касабов. Молитвено участие взе и сестринството на Самоковския манастир.

В края на последованието към вярващите се обърна софийският протосингел архимандрит Василий, който преподаде благослова на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит. „Много са примерите на убогоподобили се люде. Такъв пример е и Небесната Царица, Божията Майка, която е и свръзката на Царството Божие и земята, тя е тази стълбица, която свързва Рая и земята и тя е тази, която ни е дадена за подкрепа, за упование… Тази бърза Помощница в скърбите, тази Кърмителка на гладните, тази Надежда на обезнадеждените, нашата обща Майка. Майка, която ни събира, която ни покровителства със своя покров и не едно чудо се е случило пред нейните множество изображения, наречени от Православната църква икони… Като истински чада на нашата Майка ние сме длъжни винаги да търсим от нея помощ, винаги да я славословим, винаги така да устройваме живота си, че да не я наскърбяваме, а само да я възрадваме с нашите добродетели, с нашите добри дела, с изповядването на Христовата любов, тук, между нас, на земята…“, каза в словото си Негово Високопреподобие.

След богослужението гостите от София и домакините се поклониха на светините в Самоковския манастир „Покров Богородичен“, топло посрещнати от сестринството, начело с игумения Пелагия.

Още снимки можете да видите на сайта на Софийска епархия: https://mitropolia-sofia.org/index.php/novini/novini-ot-mitropoliyata/1765-0803_kanwn

Текст и снимки: Мартин Митов

 

 

Снимки

Изпълнение на Богородичния канон в храм Успение Богородично в СамоковИзпълнение на Богородичния канон в храм Успение Богородично в СамоковИзпълнение на Богородичния канон в храм Успение Богородично в СамоковИзпълнение на Богородичния канон в храм Успение Богородично в Самоков
« предишна новинаследваща новина »