ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Днес се изпълват 45 години от блажената кончина на Нюйоркския митрополит Андрей

09 август 2017 08:34, Българска Патриаршия
Митрополит Андрей

Днес се изпълват 45 години от блажената кончина на Нюйоркския митрополит Андрей.

Той е роден като Стоян Николов Петков на 31 декември 1886 г. в село Врачеш, Орханийско, но детството и младостта му минават в Търговище, където се преселват родителите му. През 1904 г. се записва в Софийската духовна семинария, където учи до 1909 г. След това учи в Историко-филологическия факултет на Софийския университет. В периода 1911 – 1916 г. продължава образованието си със стипендия в Московската духовна академия. При избухването на Първата световна война в 1914 година е доброволец в Руската армия, секретар в І отряд на Държавната дума. Награден с Георгиевски медал за храброст - ІV степен и Станиславски медал за усърдие. Служи в Руската армия до 1915 година. В 1916 година се връща в Академията, за да завърши образованието си и завършва с научна степен „кандидат на богословието“.

След дипломирането си в Академията, остава в Русия и от септември 1916 г. до юни 1918 г. преподава в Знаменските курсове и е учител в училището на Розенкранцовата фабрика в Петербург. Петков влиза в кръга на императорското семейство. Участва в Кръстовъздвиженското братство в Черниговска губерния, Глуховски уезд, село Ямпол.

Петков се връща в България след Болшевишката революция в Русия и от 1919 до 1921 година работи като секретар и инспектор във Вероизповедния отдел на Министерството на външните работи. След това до 1926 година е учител в Софийската семинария. Провежда православни библейски курсове - в София, предимно в храма „Свети Николай Чудотворец“, както и в страната. През януари 1927 г. е назначен за главен ръководител на християнските братства, който пост заема до септември 1934 година. На конгреса на братствата, провел се в Софийската семинария на 28-30 август 1924 г., е избран за ръководител на новоучредния Съюз на ученическите православни дружества. От 1925 до 1929 г. е началник на културно-просветния отдел на Светия синод.

На 14 декември 1928 г. Стоян Петков е подстриган в монашество под името Андрей в Черепишкия манастир от митрополит Павел Старозагорски. На следния ден митрополит Павел го ръкополага за йеродякон, на 16 декември - за йеромонах, а на 30 декември в синодалния параклис „Свети цар Борис“ - за архимандрит. На 20 април 1929 г. във варненската катедрала „Успение Богородично“ е ръкоположен за епископ с титла "Велички" и назначен за викарий на митрополит Симеон Варненски.

През 1937 г., след смъртта на митрополит Симеон, Светият синод изпраща Андрей да управлява Българската източноправославна епархия в Америка със седалище в Ню Йорк. Назначен е с царски указ от 26 февруари 1938 година.

Годините на Втората световна война епископ Андрей прекарва в неутрална Турция - през септември 1942 г. е изпратен от Св. Синод да организира погребението на цариградския екзархийски наместник епископ Климент Главиницки, когото замества на поста до март 1945 година.

В Цариград заедно с митрополитите Борис Неврокопски и Софроний Търновски през 1945 година преговаря с Вселенската патриаршия за вдигане на схизмата.

През 1963 година е проведен каноничен негов избор за американски и австралийски митрополит. След разделянето на епархията му през 1969 година на Акронска, Детройтска и Нюйоркска, митрополит Андрей поема Нюйоркската катедра. При неговото управление се създават много нови български православни църковни общини, строят се храмове.

Отива си от този свят през 1972 г. в София и по негово желание е погребан в Търговище.

Бог да го прости! Вечна и блажена да бъде паметта му!

 

 

Снимки

Митрополит Андрей в богослужебни одежди
« предишна новинаследваща новина »