ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

На празника на Преображение Господне завърши осмото издание на Поклонническия поход „Рилски Чудотворец” – 2017

10 август 2017 11:52, Софийска митрополия
Финал на похода при Гроба на св. Йоан Рилски - Старата постница

На 6 август, празника на Преображение Господне, с тържествена архиерейска Литургия и с поклонение на гроба на св. Йоан Рилски завърши осмото издание на Поклонническия поход „Св. Йоан Рилски Чудотворец” – 2017, в който за първи път се включиха около 240 участници.

За първи път тази година беше преминат целият път на пренасянето на мощите от Велико Търново до Рилския манастир. Малка група участници, водени от Паскал Пиперков, започна похода от Велико Търново на 21 юли, като извървя около 300 км, преминавайки през Никопол, Кръстец, Мездра, Черепиш и др. местности, преди да се влее в основната група на 1 август. За първи път имаше и велосипеден преход на пътя на мощите.

Походът беше воден от ставр. ик. Ангел Ангелов, прот. Николай Начев, както и от доц. д-р Павел Павлов от Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”. Към похода се включиха и йеромонах Пимен-и.д. игумен на Германския манастир "Св. Йоан Рилски", йеромонах Методи и свещ. Сава Кокудев. През цялото време групата беше подпомагана и от Столична община.

След св. Литургия и водосвет на 1 август в храм „Св. София” в София множеството поклонници, начело с хоругвите и иконите на св. Йоан Рилски и пеейки тропара на светеца, се отправиха за благословение през Ротондата „Св. Георги”, където са престояли мощите на Рилския Чудотворец. След това групата потегли за хижа „Планинарска песен” на Витоша, където участниците в похода се запознаха и изразиха вълнението си от своето участие в това благодатно начинание. След това те се отправиха към високопланинския параклис „Св. Иван Рилски", до хижа „Кумата”, за да започнат четенето на Богородичния акатист.

На сутринта на 2 август в параклиса беше прочетен акатистът на св. Йоан Рилски и поклонниците започнаха изкачването на Черни връх, след което се отправиха към с. Ярлово. В селото местните жители с радост посрещнаха поклонниците и след отслужване на вечерня в храма „Св. Неделя“ ги нагостиха с боб чорба и ги приютиха в двора на църквата.

Сутринта на 3 август походът продължи пътя си към с. Белчин през Верила планина. Вечерта поклонниците бяха посрещнати в храм „Св. апостоли Петър и Павел“, където беше отслужена вечерня. Палатковият лагер беше разположен в местността „Цари Мали град“, над с. Белчин, като кметът осигури вкусна вечеря за поклонниците.

На следващата сутрин, 4 август, след изчитане на акатиста на св. Йоан Рилски, групата се отправи към храм „Св. вмчк Димитър Чудотворец“ в с. Клисура. Там местните жени очакваха с хляб и сол участниците в похода. След като беше изчетен част от акатиста на Рилския Чудотворец, местните жители нагостиха поклонниците и изразиха радостта си от срещата си с тях. Пътят продължи през Лакътишка Рила към местността Паничище, откъдето част от групата се придвижи с лифта към хижа „Рилски езера“, а друга част се изкачи пеша през х. „Ловна“. Вечерта край лагерния огън бяха четени „Езерни молитви“ от св. Николай Велимирович и бяха изпълнявани прекрасни песнопения.

Сутринта на 5 август денят започна с традиционното четене на акатиста на св. Йоан Рилски, след което групата се изкачи до езерото „Бъбрека“. Там о. Ангел за поредна година извърши водосвет на езерото и поръси за благословение всички участници. Поклонниците продължиха с изкачването на езерата „Окото“ и „Сълзата“, откъдето се насладиха на спиращи дъха гледки, преди да продължат пътя си по билото към Рилския манастир. Спускането през Риломанастирската гора не беше леко, имаше и много дървета препречили пътеката, но поклонниците бяха окрилявани от небесната закрила на Рилския Чудотворец и, пеейки тропара му, се придвижиха безпроблемно. Към края на пътеката с хляб, сол и студена вода ги очакваха о. Сава Кокудев и о. Стоян Бербатов, както и много други щастливи посрещачи.

Безспорно най-трепетният миг беше влизането в Рилския манастир – портите на манастира бяха отворени, а голямото множество поклонници, начело с клепалото, хоругвите и иконите на Рилския Чудотворец, влязоха в манастира и дълго пееха развълнувани тропара на св. Йоан и се покланяха пред светите му мощи. Трудно е да бъде описана с думи радостта, вълнението и благодарността, които струяха от поклонниците! И тази година св. Йоан безбедно ги преведе по стъпките си, докосвайки сърцата и душите им!

Финалът на похода беше на 6 август, Преображение Господне, с тържествената света Литургия, на която повечето от поклонниците приеха св. Причастие. Игуменът на Рилския манастир еп. Евлогий наблегна в проповедта си на възможността всеки от нас да се преобрази към по-добро, подражавайки на нашия Господ Иисус Христос, след което благослови участниците в похода и за поредна година им осигури вкусна рибена супа за обяд.

Накрая поклонниците се отправиха към гроба на св. Йоан Рилски, където се поклониха и там за последно беше прочетен акатистът на светеца. На финала о. Ангел благодари на всички участници с прочувствено слово, което докосна сърцата на поклонниците и ги накара да мечтаят за следващия поход. Всички си отидоха окрилени, изпълнени с много радост, благодарност и надежда!

Св. Йоане, благодарим ти, че отново ни прие при себе си! Не преставай да молиш Бога за нас!

Текст и снимки: Пенка Христова

 

 

Снимки

Водосвет преди тръгванеГрупатаКъм Черни връхЧетене на акатиста на св. Йоан Рилски на Черни връхПо пътя към ЯрловоУтро в с. ЯрловоХрам Свв. апли Петър и Павел, с. БелчинПо пътя към Цари Мали градДецата пред Рилския ЧудотворецПосрещане в с. КлисураИзглед към хижа Рилски езераНа път към Рилския манастирВлизане в Рилския манастирРилският манастир по здрачПред мощите на Рилския ЧудотворецУтрото на ПреображениеПразникът на ПреображениеПразникът на ПреображениеИзглед към осветените езера на РилаКъм гроба на св. Иоан РилскиУспението на св. Йоан РилскиКъм пещерата, скалата на молитвата и Гроба на св. ЙоанОригиналното място на св.Йоановия гроб, където са открити нетленните му мощи
« предишна новинаследваща новина »