ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Молебният канон на Пресвета Богородица беше отслужен съборно в Кюстендил

11 август 2017 12:56, Софийска митрополия
Архимандрит Василий - софийският протосингел

На 10 август вечерта в уникалния кюстендилски храм „Успение Богородично“ беше отслужена вечерня с Молебния канон към св. Богородица. Последованието бе оглавено от Негово Високопреподобие архимандрит Василий, протосингел на Софийската св. митрополия. В съслужение с него бяха Негово Високоблагоговейнство ставрофорен иконом Ангел Ангелов – духовен надзорник на Софийска епархия, иконом Генадий Генадиев - архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия, заедно с много свещенослужители от столицата и от околията.

Преди началото на вечернята гостите от София бяха посрещнати с малък концерт, изпълнен от хористите на катедралния храм в Кюстендил.

Песнопенията на канона се изпълняваха антифонно от духовниците, застанали в средата на храма, и от певците на клироса, водени от г-н Андрей Касабов. Последованието беше изпълнено на съвременен български език, по текст преведен от гръцки оригинал и нотиран от ставр. ик. Кирил Дидов.

В края на последованието към вярващите се обърна архимандрит Василий, който преподаде благослова на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит. Негово Високоблагоговейнство говори за изпитанията и трудностите пред нас, християните, за чистотата – нравствена, телесна, духовна, за нашите немощи… „Ние сме немощни, хора сме, но когато сме на обща молитва, когато имаме желание и с вяра пристъпваме към Бога, се надяваме, чрез нашето смирение, чрез нашето покаяние, Господ да ни удържи в своите ръце и да ни съхрани чисти… И имаме огромната радост да имаме за своя молитвена застъпница св. Богородица, към която сега отправяхме тук молитва и която винаги бди над нас, която винаги ще ни укрепва, стига ние да прибягваме към нея с вяра.“ Словото си архимандрит Василий завърши с един от стиховете на току-що изпълнения текст, подчертавайки, че макар и лежейки в грехове, когато прибегнем с упование към св. Богородица, тя ни укрепява и въздига, и ни повежда по Пътя:

Заради премногото грехове

тялото е в немощ,

боледува мойта душа;

помогни, Надеждо

на всички безутешни,

към тебе, Благодатна,

с вяра прибягваме!

 

Още снимки можете да видите на сайта на Софийска епархия: https://mitropolia-sofia.org/index.php/novini/novini-ot-mitropoliyata/1785-0810_kanwn

Текст и снимки: Мартин Митов

 

 

Снимки

Съборно изпълнение на Богородичния канон в КюстендилНа певницатаСъборно изпълнение на Богородичния канон в КюстендилСлед св. богослужба - протосингелът с кмета на Кюстиндил, г-н Петър Паунов
« предишна новинаследваща новина »