ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Осветен е нов параклис в село Благоево, Великотърновска епархия

11 юни 2010 17:07, Великотърновска митрополия
Посрещане на архиерея

На 9 юни тържествено беше осветен новият православен параклис „Св. архангел Михаил” в село Благоево, община Стражица. Гости на благоевчани бяха кметът на община Стражица инж. Стефан Стефанов, г-жа Верка Божкова и г-н Красимир Василев - зам.-кметове, кметове на съседните кметства, енориаши и поклонници. Тук бяха и дарителите, с чиято неоценима помощ стана възможно селото отново да има православен храм.

Негово Високопреосвещенство Великотърновският митрополит Григорий извърши освещаването на новата придобивка в съслужение с йеромонах Димитрий от храм „Рождество Богородично” в Стражица, който ще обслужва и този храм, йеромонах Борис от храм „Света Троица” в Дряново и протойерей Тодор Цанев от храм „Св. Георги” в Горна Оряховица. В своето слово архиереят пожела на кмета на Благоево г-н Иван Йорданов и на жителите на селото, в по-добри години да стане възможно въздигането и на големия православен храм, който е със сериозни повреди от земетресенията през 1986 година.

Параклисът в Благоево е седмият по ред православен храм, който е възстановен за богослужение в община Стражица през последните години, след като повечето храмове пострадаха от двете разрушителни земетресения. Във всички селища Общината е помагала според възможностите си, въпреки трудностите.

Освен параклиса, в двора са устроени беседка с пейки за отдих и люлка за най-малките жители на селото.

 

 

Снимки

Посрещане на архиереяВстъпителни слова преди водосветаВодосветПомазване стените на параклисаПомазване стените на параклисаПомазване стените на параклисаПолагане на новия св. антиминсБлагословение
« предишна новинаследваща новина »