ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Успение на Пресветата Майка Божия в Бачковската обител

15 август 2017 10:56, Бачковска света обител
Успение на Пресветата Майка Божия в Бачковската обител

На днешния ден най-чистата между жените, удостоила се да донесе с утробата си надеждата и спасението в приелия да премине през всичко човешко и да понесе всичко човешко, за да изведе най-свидното си творение – човека, от сянката на смъртта и греха, се завръща при възлюбления си син, Господа Бога нашего – Иисуса Христа!

Успението на Майката Божия бе тържествено отпразнувано в посветената й света Бачковска обител с утвърдилото се всенощно бдение в обителта. Богослужебният цикъл бе воден от игумена на манастира, архим.Симон, а сводовете на съборната църква бяха огласявани от ангелоподобното пение на църковна формация от най-изтъкнати псалти от цялата страна. По обявената предварително програма, бдението започна с Повечерие и Велика вечерня, включила молебния канон на св.Богородица, прочетен от игумена пред Бачковската чудотворна икона на Божията майка, последва Петохлебие и Утреня с Опело на св.Майка Богородица. Със завършването на Опелото започна литийното шествие с празничната икона и с иконата на всечестната риза на Богородица, с вградена в нея истинска частица от ризата й. Пред манастирските порти бе отслужен тържествен молебен за здраве и спасение на българския народ и отминаване на всякакви бедствия. Св. Литургия бе водена от пребиваващия в манастира Месемврийски епископ Яков.

Всенощното бдение завърши с традиционния водосвет на двора на манастира сутрината на 15 август.

Множество предани православни християни прекараха нощта в храма на манастира, участвайки от цялото си сърце в посветеното на светата ни небесна Майка богослужение, а от ранни зори на празничния ден дворът на манастира е изпълнен с вярващи, желаещи да се поклонят на чудотворната икона и да засвидетелстват почитта си към нашата покровителка и застъпница.

Текст: Стамен Пепелишев
Снимки: Невена Моджахед, Велери Петров

 

 

Снимки

Успение на Пресветата Майка Божия в Бачковската обителУспение на Пресветата Майка Божия в Бачковската обителУспение на Пресветата Майка Божия в Бачковската обителУспение на Пресветата Майка Божия в Бачковската обителУспение на Пресветата Майка Божия в Бачковската обителУспение на Пресветата Майка Божия в Бачковската обителУспение на Пресветата Майка Божия в Бачковската обителУспение на Пресветата Майка Божия в Бачковската обителУспение на Пресветата Майка Божия в Бачковската обителУспение на Пресветата Майка Божия в Бачковската обителУспение на Пресветата Майка Божия в Бачковската обителУспение на Пресветата Майка Божия в Бачковската обителУспение на Пресветата Майка Божия в Бачковската обителУспение на Пресветата Майка Божия в Бачковската обителУспение на Пресветата Майка Божия в Бачковската обителУспение на Пресветата Майка Божия в Бачковската обителУспение на Пресветата Майка Божия в Бачковската обителУспение на Пресветата Майка Божия в Бачковската обителУспение на Пресветата Майка Божия в Бачковската обителУспение на Пресветата Майка Божия в Бачковската обител
« предишна новинаследваща новина »