ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празникът Успение Богородично в Ботевград - офикии и поклонение пред Богородични светини

15 август 2017 17:50, Ловчанска митрополия
Празникът Успение Богородично в Ботевград

Преди десет години в град Ботевград бе построен и осветен нов храм, посветен на Пресвета Богородица и носещ името „Успение Богородично“.

По случай храмовия празник на този ботевградски храм Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил пристигна днес в града, тук той отслужи света Литургия. В съслужение с владиката участваха ставроф. ик. Кънчо Кабадийски, ставроф. ик. Алекси Александров и свещеноик. Йоан Петров. Светата служба бе огласяна от прекрасния хор на храма, който е носител на множество национални и международни награди.

За пръв път митрополит Гавриил донесе за поклонение тук две светини – малка плащеница на св. Богородица, подарена на владиката от игуменката на манастира, посветен на св. Мария Магдалина в Йерусалим близо да Гетсимания, където е била погребана св. Богородица, и парченце от дървото, върху което е намерена иконата на св. Богородица Лесненска. Историята на тази светиня накратко е следната. През 1683 година в Източна Полша, в гората близо до село Лесна овчарче вижда върху една круша сияеща икона на Божията майка. От тази икона във времето са станали много чудеса, иконата продължава да чудотвори и днес. В момента тя се намира в православен женски манастир във Франция. Парченцето дърво, което днес митрополит Гавриил донесе за поклонение е именно от тази круша, върху която е намерена иконата. То е подарено на владиката от неговата духовна старица схиигумения Мария Дохторова.

В края на светата Литургия митрополит Гавриил награди с офикия „ставрофорен свещеноиконом“ отец Алекси Александров, а с офикия „свещеноиконом“ - отец Йоан Петров за тяхната вярна на Православието дългогодишна служба.

На всички миряни владиката преподаде своето благословение и на всички подари иконки с лика на Пресвета Богородица.

 

 

Снимки

Празникът Успение Богородично в БотевградПразникът Успение Богородично в БотевградПразникът Успение Богородично в БотевградПразникът Успение Богородично в БотевградПразникът Успение Богородично в БотевградПразникът Успение Богородично в БотевградПразникът Успение Богородично в БотевградПразникът Успение Богородично в БотевградПразникът Успение Богородично в БотевградПразникът Успение Богородично в БотевградПразникът Успение Богородично в БотевградПразникът Успение Богородично в БотевградПразникът Успение Богородично в БотевградПразникът Успение Богородично в Ботевград
« предишна новинаследваща новина »