ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

С двудневна програма отбелязаха Успение Богородично в Казанлък

16 август 2017 15:00, Старозагорска митрополия
С  двудневна програма отбелязаха Успение Богородично в Казанлък

Частица от мощите на Св. Николай Мирликийски Чудотворец, съхранявани в едноименния храм в гр. Стара Загора, заедно с иконата на Светителя бяха пренесени за поклонение в храм „Успение Богородично" в гр. Казанлък. Те бяха посрещнати на площад "Севтополис" в града на розите от свещенослужители, които поведоха шествието. В него се включиха Старозагорският митрополит Киприан и Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний. Мощите бяха пренесени от архиерейския наместник на Казанлъшка околия отец Петко Мотев. В храма бе отслужено бдение и опело на св. Богородица, като той остана отворен до полунощ за богомолци, които желаеха да се поклонят пред светинята.

На Успение Богородично, храмов празник на църквата "Св.Богородица" митрополит Киприан и митрополит Антоний отслужиха Божествена Света литургия. "Духовна радост е за град Казанлък и за нашата църковна общественост, че родният ми град се сдоби с архиерейска света литургия.", каза в обръщението си към миряните в препълнения храм старозагорският владика.

 

"Изказвам огромната си благодарност и удовлетворение, че на нашата покана се отзова обичаният ни в Господа Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, да отслужим тази литургия, за да може да получите благословението на Светия дух, да получите благословението от мощите на Св. Николай и от частицата на Светия кръст, които са на поклонение тези два дни, в този обичан за мен град. Нека вдъхновение всякога да бъдем, Бог да ни спомага, да ни дарува крепко здраве, духовни сили, благополучно преуспяване в православната ни вяра, ревностно да пазим своето християнско единомислие, както и своя български Христов и християнски род, защото само той ще може да бъде и да пребъдва, където са събрани двама или трима в Негово име. И днес ние засвидетелстваме тази духовна радост, да бъдем заедно в единомислие, да бъдем заедно в молитва, да бъдем заедно в благопреуспяване и дай Боже и Бог да помага по молитвите на Божията майка, Казанлък да бъде обдарен с духовна благодат, за да може да се радва на духовно спасение и благополучно преуспяване в православната ни вяра. "

Изключително щастлив от възможността на този ден да служа и да съучаствам в духовните радости на епархията, в която е роден бе и Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний.

"Искам да благодаря вседушевно на митрополит Киприан за любезната покана и благословенията в днешния ден, всички да съучастваме на тази голяма и велика радост, която е согуба в днешния ден, защото освен, че прославяме успението на Божията майка, всички Вие, всички ние, имаме възможността да се докоснем до тези светини, а именно мощите на Св. Николай Мирликийски Чудотворец, които специално от престолния град на епархията пристигнаха вчерашния ден, та да могат всички Вие, всички вярващи в гр Казанлък и околностите, да получат насърчение във вярата, да получат още повече вяра, надежда и любов. "

Въздействащи за присъстващите бяха и думите на отец Цветан Иванов за важността на този ден в календара на Българската православна църква.

"Тази тайна на Успението на пречистата Божия майка се сравнява от някои Свети отци, както от Древната църква, така и от Руската църква, сред които особено следва да се споменава Свети Игнатий. С Възкресението на Спасителя няма смърт, има Успение, има представяне.(...) А колко свидетелства имаме в житията на Светиите, че те не изпитвали никакъв страх, но се готвили за смърт, като за действително най-велико събитие в техния живот, чрез което човек преминава от земното битие в небесното битие. През опита на църквата ни се открива истината, че религиозният начин на живот, християнският начин на живот, това не е само устройване, блаженство и щастие в този земен живот, но и преодоляване на страха от смъртта, на това възприятие на смъртта, със спокойно, мирно състояние на духа, като естествен завършек на земния отрязък на човешкия живот. Такъв възглед за живота и смъртта говори за най-голямата сила на човешката личност, пред която няма прегради, която не се бои от нищо, именно на такова отношение към живота и смъртта се основава истинският подвиг, доблест, способност да положи своя живот за другия. "

Програмата на тържествата за Голяма Богородица превърнаха Казанлък в домакин на големия духовен празник за православието в региона. В честванията участие взеха Галина Стоянова, кмет на община Казанлък, представители на общинска администрация и стотици миряни.

Текст и снимки: Благовест Илиев

 

 

Снимки

С  двудневна програма отбелязаха Успение Богородично в КазанлъкС  двудневна програма отбелязаха Успение Богородично в КазанлъкС  двудневна програма отбелязаха Успение Богородично в КазанлъкС  двудневна програма отбелязаха Успение Богородично в КазанлъкС  двудневна програма отбелязаха Успение Богородично в Казанлък
« предишна новинаследваща новина »