ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Храмов празник в Катедрален храм "Успение Богородично"

16 август 2017 21:30, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Храмов празник в Катедрален храм "Успение Богородично"

На 15 август 2017 г. в Катедрален храм "Успение Богородично" бе отслужена Света Литургия от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, който отслужи празничната служба с духовниците при храма – ст. ик. Димитър Стоев - предстоятел на митрополитския храм, ик. Пламен Коларов, протойерей Георги Великов и дякон Любомир Георгиев, както и прот. Методи Корчев - служащ в храм "Св. св. Кирил и Методий" – град София.

От ранна утрин храмът бе изпълнен от миряни, жители и гости на града, които идваха, за да съучастват в празника. Сред присъстващите бяха министър Николай Нанков, г-н Стоян Пасев - областен управител на Област Варна, г-н Иван Портних - кмет на Община Варна, контраадмирал Митко Петев - командир на Военноморските сили на Република България, флотилен адмирал проф. д-р на военните науки Боян Медникаров - началник на Висше военноморско училище "Н. Й. Вапцаров", г-н Коста Базитов - заместник-кмет, районни кметове, представители на институции, към които митрополит Йоан изказа своята благодарност за доброто отношение към Църквата и поздрави от негово име и от името на ръководството на Варненска и Великопреславска света митрополия с празника на Варна. Архиереят благодари на председателя на Общинския съвет, на цялото ръководство на този град, воини, ректори, преподаватели, нашето духовенство, нашите обични и скъпи в Господа братя и сестри енориаши, Божия ни народ.

По време на причастния, Архиереят произнесе проповед и каза, че днес е ден за радост като отговори на въпроса защо, когато честваме Успението на Божията Майка, което е свързано с нейното погребение, точно в този ден се избира да бъде празника на този град – „Защото в християнски смисъл думата „успение“ значи блажено заспиване, преминаване в сънно състояние, дълбок покой, представление пред Господа, което всъщност значи не унищожение чрез смъртта, а преминаване във вечния живот с Бога. Следователно нашата християнска надежда е свързана винаги с вратата, която отваря вечността. Божията Майка е един скрит образ в Свещеното Писание. В евангелията и в посланията на светите апостоли тя рядко присъства, нейния живот е тайнствен и ние за Успението Богородично знаем единствено и само от Свещеното Предание повече, отколкото от Свещеното Писание“, каза митрополит Йоан.

Архиереят припомни отсъствието на свети апостол Тома на нейното погребение, който желаел да види гроба на Божията Майка, да ѝ се поклони, но когато го отворили нейното тяло не било там. „... Или онова преславно възнесение на Божията Майка не само с душа, но и с тяло, което е единствено, както за целия човешки род, така и в историята на Църквата. Едно решение на Бог да прослави Света Богородица като я възнесе с тяло на небесата и като лично се погрижи за нейната пречиста душа. И ние ще видим, че нейния живот беше едно изключително смирение, защото и днес апостолското четиво или онова послание на свети апостол Павел до филипяни ни свидетелсваше нещо друго, а именно това, че Бог понизи Себе Си и прие образ на раб, и със Своето смирение прие смърт и то смърт кръстна. Следователно това смирение на Сина Божий, Който изпълни волята Господня, ние виждаме в пълнота в изпълнение в живота на Божията Майка“ – каза Негово Високопреосвещенство.

Той допълни, че в днешната ситуация на нашия свят, смирението се разбира като слабост. „Но, ако човек проявява слабост, какво положително може да има в това? Смирението не е слабост. Смирението е именно онова дълбоко послушание на волята Божия. И всъщност, всички онези хора, които придобиваха това смирение, ставаха силни човеци и можеха да преодолеят всичко, което им предложеше света. Това беше със Сина Божий, това беше и с Божията Майка, това е с всички светии. И когато днес честваме именно тази Небесна Царица в славата, застанала отдясно на своя Син в Царството Божие, ние се уповаваме на нашата надежда, че тя даде едни думи на целия свят – "аз никога няма да ви оставя" – каза тя. Следователно тя е сред нас и тук, тя е и в целия свят сред своите вярващи със своите чудотворни образи на различните икони... Ние си даваме сметка, че съвсем добро решение е празника на Варна да бъде в този ден, защото няма по-голямо утешение от това да знаем, че имаме такъв ходатай пред Бога за всеки християнин“ – каза митрополитът.

Негово Високопреосвещенство завърши проповедта си с думите: „Света Богородица да ни помилва, да ни закриля, да ни пази и да дава мъдрост на нашите държавни мъже, на нашите управници, на нашето войнство, на нашите военноморски сили, на всички ръководители на висши учебни заведения тук в града, на всички учители, на всички родители, на цялата ни общественост, от велика до мала, свързана с този храм, с почитанието на Божията Майка и най-вече Бог да пази този град от беди, злощастие, скръбни обстоятелства, пожари, земетръс и наводнения.“

След края на богослужението, на площад "Св. св. Кирил и Методий" бе изпълнен военен ритуал с вдигане на знамената, след което започна шествие водено от Представителния духов оркестър на Военноморските сили.

Снимки: Екип на Варненска и Великопреславска света митрополия

 

 

Снимки

Храмов празник в Катедрален храм "Успение Богородично"Храмов празник в Катедрален храм "Успение Богородично"Храмов празник в Катедрален храм "Успение Богородично"Храмов празник в Катедрален храм "Успение Богородично"Храмов празник в Катедрален храм "Успение Богородично"Храмов празник в Катедрален храм "Успение Богородично"Храмов празник в Катедрален храм "Успение Богородично"Храмов празник в Катедрален храм "Успение Богородично"Храмов празник в Катедрален храм "Успение Богородично"Храмов празник в Катедрален храм "Успение Богородично"Храмов празник в Катедрален храм "Успение Богородично"Храмов празник в Катедрален храм "Успение Богородично"Храмов празник в Катедрален храм "Успение Богородично"Храмов празник в Катедрален храм "Успение Богородично"Храмов празник в Катедрален храм "Успение Богородично"Храмов празник в Катедрален храм "Успение Богородично"Храмов празник в Катедрален храм "Успение Богородично"Храмов празник в Катедрален храм "Успение Богородично"Храмов празник в Катедрален храм "Успение Богородично"Храмов празник в Катедрален храм "Успение Богородично"Храмов празник в Катедрален храм "Успение Богородично"Храмов празник в Катедрален храм "Успение Богородично"Храмов празник в Катедрален храм "Успение Богородично"Храмов празник в Катедрален храм "Успение Богородично"Храмов празник в Катедрален храм "Успение Богородично"Храмов празник в Катедрален храм "Успение Богородично"Храмов празник в Катедрален храм "Успение Богородично"Храмов празник в Катедрален храм "Успение Богородично"
« предишна новинаследваща новина »