ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Тържество на чудното преславно име „Достойно есть”

12 юни 2010 14:00, Българска Патриаршия
Сливенски митрополит Йоаникий

В чудно празнично единство на Православието по Дух и с „една уста” на многото в Единия Христос Бог-Слово премина ознаменуващият ден на Международния песенен фестивал в Поморие „Достойно есть” – 11 юни. В съборния храм „Рождество Богородично” празничната света Литургия бе оглавена от Негово Високопреосвещенство Слевенски митрополит Йоаникий. В съслужение участваха гостите от гр. Саранск, Русия - протойерей Александър Семьонов от храм „Св. Рождество Богородично” и отец Максим Адамов, а от Бургаска духовна околия - ставрофорният ик. Петър Василев от Бургас и архим. Йеротей, игумен на Поморийския манастир.

Радостта от събора на многоединството в Христа и тази година прозвуча от различните църковни хорове, разположени на отделни места в храма. В гласовете на многоликостта едната съборна църковна душа възправи своя призив и умоление към Божията Майка и нейния възлюбен Син. Участие в св. Литургия взеха: формация „Св. Димитър Солунски” от София с ръководител Иван Обрешков (на клироса за утренята); хор „Флакара” от Молдова с диригент Виктор Брагари (при южния клирос); смесен хор при храм „Св. Петка”, Пловдив, с диригент Гергана Люцканова-Петрова (при северния клирос); хор при храм „Св. Параскева”, София, с диригент Нели Трошева (в северния кораб); певческо дружество „Славянска беседа”, София (на балкона).

В своето слово Сливенският митрополит Йоаникий насочи вниманието към небесната застъпническа подкрепа на Божията Майка и към това, че именно тя, като най-достойната, най-силната планина на Словото, е и Покровителката на православния песенен фестивал в Поморие. Тя е, която всяка година дава нова сила, нова радост и ново обединение. Нова сила за нова приемственост, защото всяка година към фестивала се присъединяват нови и различни участници. Негово Високопреосвещенство благодари на всички, които са се трудили за реализирането на песенния събор в Поморие – Община Поморие, читалище „Славянска беседа” – София, църковното настоятелство на храма-домакин, и подчерта, че за наличието на истинска църковна музика са нужни не само красиви гласове, но и сърце смирено и чисто. Накрая отново поздрави всички участници във фестивала, носещ чудното преславно име „Достойно есть”.

Много от присъстващите пристъпиха към св. Дарове и понесли тайнството на благодатта, се оттеглиха извън храма, за да се върнат отново и да се насладят в следобедните часове на следващите концертни изпълнения от фестивалния ден.

Текст: Анула Христова
Снимки: Анула Христова и Весела Игнатова

 

 

Снимки

Св. ЛитургияНа клиросаСв. Литургия за "Достойно есть"Св. Литургия за "Достойно есть"Св. Литургия за "Достойно есть"Хорът на храм "Св. Петка", ПловдивХорът при храм "Св. Параскева", СофияСв. Литургия за "Достойно есть"Св. Литургия за "Достойно есть"Св. Литургия за "Достойно есть"Велик входВелик входАрхимандрит ЙеротейВелик входСв. Литургия за "Достойно есть"На балконаХор "Флакара", МолдоваСв. Литургия за "Достойно есть"Славянски хорСв. ПричастиеПричастяванеПричастяванеПричастяванеПричастяванеСв. Литургия за "Достойно есть"Св. Литургия за "Достойно есть"Св. Литургия за "Достойно есть"Архиерейско словоАрхиерейско словоСвещениците и хористи от Саранск, Русия
« предишна новинаследваща новина »