ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Летният празник на Рилската света обител

20 август 2017 07:53, Рилска света обител
Св. Йоан Рилски

Скоро след славното отшествие на Божията майка Пресвета Дева Мария, когато все още в православните храмове се пее тропарът на този голям празник, на 18 август св. Църква възпоменава и Успението на преподобни Йоан Рилски Чудотворец.

В навечерието на празника, в съборния храм на основаната от него света обител беше отслужено всенощно бдение в памет на земната кончина на преп. Йоан. Клирици, монаси, монахини и вярващи от цялата страна бяха дошли да призоват небесната му закрила, да му благодарят и се поклонят пред раклата с честните му мощи. По време на продължилото повече от 6 часа вечерно и утринно богослужение на архиерейския трон предстоя Мелнишки еп. Герасим - гл. секретар на Св. Синод на БПЦ. На канона на Утренята той помаза всеки един от множеството в храма с елей от кандилото на светеца за изцеление на душата и тялото.

На следващия ден начало на светата Литургия бе дадено в 09,30 ч. Тя бе отслужена от Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим. Участие взеха също и игуменът на Рилската света обител Адрианополски еп. Евлогий, Мелнишки еп. Герасим, Главиницки еп. Йоан, архим. Варлаам и йерод. Нектарий от Рило-манастирското братство, както и свещеници от различни епархии на България. Богослужебните химни по традиция бяха изпълнени антифонно, като на десния клир пяха псалтите от хор „Св. Наум Охридски” под ръководството на г-н Андрей Касабов - секретар на Софийска св. митрополия, а на левия - випускници на Пловдивската духовна семинария, завършили по време на ректорството на дядо Евлогий, дирижирани от г-н Димитър Даскалов. След възгласа „Со страхом Божиим” голяма част от богомолците в храма пристъпиха към спасителните Христови Тайни.

В края на богослужението слово за празника и бащински напътствени слова към присъстващите в храма произнесе Високопреосвещеният митрополит Серафим. Той подчерта важността за нашия народ и нашата Църква на примера, който възсиява в подвига на св. Йоан Рилски. Митрополит Серафим посочи колко прекрасни манастири има Българската православна църква и същевременно открои високата необходимост от умножаване на послушниците в тях с цел подготвянето и постригването на повече и повече монаси и монахини. Монашеството винаги е било и ще бъде стълб на всяка поместна Църква, молитвена съвест и духовен страж на всеки православен народ. Затова митрополит Серафим наблегна на нуждата от възраждане на монашеството в България и благопожела българските родители да преоткрият неговата важност и ценност и да подпомагат своите деца, които искат да вървят по този път на служение Богу. А какъв по-висок пример и по-свят подвиг от този на Рилския Чудотворец?!! Митрополит Серафим благослови притихналото множество по молитвите на всебългарския светец-покровител във всички ни да възраства светата православна вяра, чрез която отечеството ни, обществото ни може да се предпази от вредното влияние на ересите и сектите, с което най-добре ще изпълним и Завета на св. Йоан Рилски! Митрополит Серафим преподаде благословението на Българския патриарх Неофит към всички, сбрани в св. Рилска обител, и благодари на игумена на Рилския манастир - Адрианополски еп. Евлогий за изрядното и гостоприемно посрещане на поклонниците и гостите за празника!

В отговор Преосвещеният епископ Евлогий благодари за патриаршеското благословение, за възглавените от епископ Герасим и митрополит Серафим благодатни служби, за прекрасното пение на певците и за обичта на богомолците към св. Йоан, който чува молитвите на всички, които идват в Рилската св. обител и се молят с чиста и сърдечна вяра!

С равноангелния си живот св. Йоан придобил от Бога небесен венец и земна прослава. Празникът на Успението на св. Йоан се пада в попразненството на Богородичното Успение. Заради това и възхвалата към преподобния е в едно с почитта към Божията Майка. Колко по-ярко свидетелство за мястото, отредено му от Бога, Когото той приживе възлюби с всичкото си сърце, и с всичката си душа, и с всичкия си разум (Мат. 22:37). Като проявяваме всякога ревност към изпълнение на евангелските повели, нека с радост да казваме: Преподобни отче Йоане, измоли милост от Бога и за нас!

Текст: архим. Макарий Чакъров и Д. Панайотова
Снимки: Рилска св. обител

 

 

Снимки

Мелнишки еп. Герасим възглави Всенощното бдение за празникаПевците, украсили празника на св. Йоан с вдъхновено пениеПри св. мощи на Рилския ЧудотворецОтче Йоане, моли Бога за нас!Мелнишки еп. Герасим възглави Всенощното бдение за празникаВсенощното бдениеВсенощното бдениеВсенощното бдениеПрослава на св. Йоан Рилски по време на Всенощното бдениеПрослава на св. Йоан Рилски по време на Всенощното бдениеПрослава на св. Йоан Рилски по време на Всенощното бдениеПевческа прослава на св. Йоан РилскиМитр. Серафим и еп. Евлогий по време на бдениетоМитр. Серафим и еп. Евлогий по време на бдениетоГлавиницки еп. Йоан по време на бдениетоМелнишки еп. Герасим възглави Всенощното бдение за празникаМитр. Серафим и еп. Евлогий по време на бдениетоНеврокопски митр. СерафимРилският игумен Адрианополски еп. ЕвлогийВсенощното бдениеВсенощното бдениеВсенощното бдениеПетохлебието Петохлебието - благословение за всички в храмаПевците, украсили празника на св. Йоан с вдъхновено пениеНеврокопски митр. СерафимСв. Литургия на 18 август 2017 г. в Рилския манастирСв. Литургия на 18 август 2017 г. - Успение на св. Йоан РилскиМитр. Серафим възглави Литургията за Успение на св. Йоан РилскиС вяра и молитва към Божия угодник ЙоанСв. Литургия на 18 август 2017 г. - Успение на св. Йоан РилскиРилският игумен Адрианополски еп. ЕвлогийРилският игумен Адрианополски еп. ЕвлогийНеврокопски митр. СерафимМелнишки еп. ГерасимРилският игумен Адрианополски еп. ЕвлогийАрхим. ВарлаамОтче Йоане, моли Бога за нас!Отче Йоане, моли Бога за нас!Отче Йоане, води ни към Божието спасение!
« предишна новинаследваща новина »