ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Патриарх Максим оглави панихидата в памет на Екзарх Йосиф при гроба на приснопаметния йерарх в София

13 юни 2010 13:32, Българска Патриаршия
Патриарх Максим оглави панихидата в памет на Екзарх Йосиф

В годината, когато отбелязваме 170 години от раждането и 95 години от кончината на Екзарх Йосиф, един от най-бележитите български църковници, признателните потомци се събраха в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя”, до чийто олтар е погребан екзархът, за да отправят молитва към Бога за упокоение душата на блаженопочившия и приснопаметен йерарх.

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим и по решение на Светия Синод тази година съборната заупокойна света Литургия в храма бе възглавена от Негово Преосвещенство Проватски еп. Игнатий, представител на Българската патриаршия при Московската патриаршия.

В съслужение с младия архиерей влязоха архим. Йоан (Стойков), началник отдел "Богослужебен" при Св. Синод, и архим. Григорий, протосингел на Софийска митрополия, храмовото свещенство, предстоятели на столични храмове и дякони.

Светейшият патриарх Максим и синодалните архиереи взеха молитвено участие в богослужбата в светия олтар.

По време на причастния канон преосвещеният еп. Игнатий произнесе възпоменателно слово за Екзарх Йосиф, в което проследи житейския път на тази високоерудирана и авторитетна личност и изпълненото с трудности и изкушения служение на Българския екзарх, начело на възстановената ни самостойна Българска православна църква. Едно служение, белязано от Освободителната война 1877-1878 г., Санстефанския и Берлинския мирен договор и последствията от тях, Съединението и последващите го войни - Сръбско-Българската, Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война, и националната трагедия с всички изпитания за Църквата и народа в тези превратни и тежки времена на открита и прикрита враждебност. „Нравствено издигнат, самокритичен, честен, неподкупен, той няма как да бъде лично компрометиран или шантажиран от враговете на България и на Екзархията. Умен, образован, умерен и дипломатичен, той е уважаван от всички личности в османската столица” и влиятелните фактори, „пред които отстоява българската народностна и църковна кауза” – каза еп. Игнатий.

Като изтъкна заслугите и достойнствата на Екзарха, който въплъщава в личността си духа на Българската екзархия с нейните възходи и падения, светли надежди и разочарования, Проватският епископ Игнатий подчерта, че, може би, най-голямата заслуга на Екзарх Йосиф е неговият традиционализъм и това, че твърдо устоява на изкушенията и остава „противник на модерния тогава революционен дух. Той се оказва твърд в отстояването на Православието в Българската църква, принципно отрича схизмата и всякакви опити да се вбие клин между българския народ и Православието”.

След края на Литургията всички присъстващи клирици и миряни излязоха при гроба на Екзарха, който се намира под колонадата южно от светия олтар, за да се помолят за упокоение на душата му. Лично Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Максим отслужи панихидата в памет на блаженопочиналия приснопаметен предстоятел на БПЦ. За да вземат участие в панихидата, край гроба на екзарха застанаха високопреосвещените митрополити: Врачански Калиник, Видински Дометиан, на САЩ, Канада и Австралия митрополит Йосиф, Великотърновски Григорий, Русенски Неофит, Плевенски Игнатий, Доростолски Амвросий, преосвещените Стобийски еп. Наум, Знеполски еп. Йоан и Проватски еп. Игнатий, както и архим. Йоан и архим. Григорий, и свещенството.

В своето обръщение към народа патриарх Максим още веднъж изрази надежда, че Бог ще прости волните и неволни прегрешения на Екзарх Йосиф І и ще го дари с блажен покой там, където почиват душите на праведниците. „Вечна и блажена да бъде паметта му!”, заключи той.

Текст: Александра Карамихалeва
Снимки: Атанас Димитров

 

 

Снимки

Съборна заупокойна св. Литургия в митрополитската катедрала „Св. Неделя”"Благословено е Царството на Отца и Сина и Светия Дух, сега и винаги, и во веки веков!"Негово Преосвещенство Проватски еп. ИгнатийСъборна заупокойна св. Литургия в митрополитската катедрала „Св. Неделя”Малък входМалък входПроватски еп. Игнатий благославя вярващитеВ св. олтар"Господи, Господи, призри с небесе и вижд..."Четене на АпостолаЧетене на св. Евангелие"Помени, Господи...""Помени, Господи..."Велик входВелик входВелик входВелик входВелик вход"Символът на вярата""Символът на вярата" "Горе имеим сердца""Вземете, пийте, това е Моята кръв...""Твоя от Твоих...""Господи, Иже Пресвятаго Твоего Духа в третий час...""Господи, Иже Пресвятаго Твоего Духа в третий час..."Причастяване на Негово Преосвещенство Проватски еп. ИгнатийПричастяване на Негово Преосвещенство Проватски еп. ИгнатийПричастяване в светия олтарПричастяване в светия олтарСлово на Негово Преосвещенство Проватски еп. Игнатий"Со страхом Божиим, верою и любовию приступите!"”Всегда, нине и присно...”ОтпустОтпустПортрет на Екзарх ЙосифПортрет на Екзарх ЙосифПатриарх Максим оглави панихидата в памет на Екзарх ЙосифПатриарх Максим оглави панихидата в памет на Екзарх ЙосифПатриарх Максим оглави панихидата в памет на Екзарх ЙосифПатриарх Максим оглави панихидата в памет на Екзарх ЙосифПатриарх Максим оглави панихидата в памет на Екзарх ЙосифПатриарх Максим оглави панихидата в памет на Екзарх ЙосифЦветя за приснопаметния Екзарх Йосиф ІПатриарх Максим оглави панихидата в памет на Екзарх ЙосифПатриарх Максим оглави панихидата в памет на Екзарх ЙосифНегово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит МаксимПатриарх Максим оглави панихидата в памет на Екзарх ЙосифИзпращане на Негово Светейшество патриарх Максим
« предишна новинаследваща новина »