ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Негово Светейшество патриарх Неофит посети Самоков за празника на града

22 август 2017 14:40, Софийска митрополия
Патриарх неофит с българския президент и самоковския кмет

На 21 август Православната църква отбелязва паметта на свещеномъченик Симеон Самоковски, покровител на град Самоков. По този повод вечерта на този ден тържествен водосвет отслужи Негово Светейшество Софийският митрополит и Български патриарх Неофит. В съслужение с него бяха столичният протосингел архимандрит Василий, както и свещеници от София и от Самоковска духовна околия.

В словото си за празника патриарх Неофит отправи архипастирски благослов и най-светли благопожелания към жителите и гостите на град Самоков, които на този ден празнуват и изпросват в молитва от Всеподателя мирни и светли бъднини за града, за неговото въздигане и благопреуспяване. „Свидна за Църквата е паметта на всички, прославили се в изповедничеството на Христовото име и в мъченичеството заради Христа нейни светци. Сред тях видно място заема светият Самоковски митрополит и Христов мъченик Симеон, небесен покровител и ходатай пред Господа за този красив наш град, който в миналото си е бил важен митрополитски център и понастоящем съхранява църковното си значение като седалище на една от духовните околии в поверената ни от Господа Софийска епархия.

За Православната ни църква, освен като митрополитски център, Самоков винаги е бил важен и като седалище на едно от първите наши духовни училища – Самоковската семинария, чийто верен приемник е съществуващата и до днес наша Софийска духовна семинария. Особено ценен за Софийска епархия е и Самоковският девически манастир „Покров Богородичен” – вековно място на висок молитвен живот и огнище на духовно просвещение, запазващ и днес важността си като един от главните центрове на духовност и църковност в епархията ни и въобще в Българската православна църква.... В този празничен ден вие и вашият прекрасен град сте в нашите мисли и молитви. Радваме се в деня на небесната прослава на светия Самоковски митрополит и мъченик Симеон и молим Бога всякога да благоволи над вас и над цялата ни света Православна църква“, каза Негово Светейшество.

Специален гост на празненствата беше и Президентът на Република България г-н Румен Радев. „Самоковският митрополит е следвал не само пътя Божий, но и е отдал живота си за правото на своите братя да живеят свободно и достойно, според религията и обичаите си”, заяви българският държавен глава. На тържествената церемония бяха връчени удостоверения на стипендиантите на Община Самоков, след което последва празничен концерт и заря.

Преди тържествата на площада през деня Негово Светейшество патриарх Неофит се поклони на гроба на свещеномъченик Симеон в Бельовата църква „Рождество Богородично“ край Самоков. Българският кириарх посети и Самоковския девически манастир „Покров Богородичен“, където бе радостно посрещнат от сестринството, водено от игумения Пелагия.

 

 

Снимки

Патриарх Неофит в Бельова църква край СамоковПатриарх Неофит в Бельова църква край СамоковПатриарх Неофит в Бельова църква край Самоков, пред гроба на свщмчк Симеон СамоковскиПред Бельова църква "Рождество Богородично"В Самоковския девически манастир Покров БогородиченВодосвет за празника на град СамоковВодосвет за празника на град СамоковВодосвет за празника на град Самоков
« предишна новинаследваща новина »