ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Стара Загора ще посрещне частица от св. мощи на своя покровител - св. прпмчк Игнатий Старозагорски

14 юни 2010 11:14, Старозагорска митрополия
Старозагорска св. Митрополия

Преизпълнени с духовна радост, съобщаваме, че по Божията блага воля и благодарение благословението на Св. Синод на БПЦ, Старозагорската епархийска църква и в частност престолния ни град Стара Загора ще има възможността да посрещне в своите предели частица от светите мощи на своя небесен покровител – св. прпмчк Игнатий Старозагорски.

По инициатива на Старозагорския епархийски съвет Св. Синод в заседанието си на 23.03.2010 г., протокол № 7 – пълен състав, взе решение, известено ни с писмо с вх. № 226/12.04.2010 г. на Негово Светейшество Българския патриарх Максим, на път за гр. Варна, където ще се състоят тържества по повод 200-годишнината от рождението на св. Прокопий Варненски, ковчежето със св. мощи на светите преподобномъченици Прокопий Варненски и Игнатий Старозагорски да останат за поклонение в гр. Стара Загора на 23 и 24 юни 2010 година.

Във връзка с горното и Старозагорският епархийски съвет в заседанието си на 27 април 2010 г., протокол № 07, разгледа и прие програма за тържествата по повод посрещане на светините в пределите на гр. Стара Загора, превръщайки града в домакин на един голям духовен празник, при който православният клир и богомолният народ ще могат пред частицата св. мощи на своя небесен покровител да изпросят неговото небесно ходатайство пред престола на Всеподателя Бога за здраве, благоденствие и благоплоден възход на обичния ни град и епархия.

По повод това знаменателно събитие Старозагорският епархийски съвет организира на 23 юни 2010 г. в 16,00 ч. тържествено посрещане на тази велика светиня, придружено с пешеходно литийно шествие, което ще премине по маршрут: бул. „Св. Патриарх Евтимий” от мястото на посрещане (спирката пред III поликлиника) на север до бул. „Цар Симеон Велики”, където ще завие на изток до ул. „Любен Каравелов”, където ще завие на юг до ул. „Ген. Гурко”, където ще завие на запад отново до бул. „Св. Патриарх Евтимий”, където отново ще завие на север, за да стигне до входа на храм „Въведение Богородично”.

След литийното шествие светите мощи ще бъдат положени за поклонение в храм „Въведение Богородично” и ще бъде отслужена празнична вечерня.

Храмът ще бъде отворен през цялата нощ на 23 срещу 24 юни 2010 г., за да могат желаещите православни християни да се поклонят пред светите мощи и да изпросят небесното ходатайство на двамата български преподобномъченици.

На 24 юни 2010 г., когато св. Православна църква чества Рождението на св. Йоан Предтеча (Eньовден), в храм „Въведение Богородично” Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Галактион, в съслужение с множество духовници ще отслужи Божествена св. Литургия, с начало 8,30 часа.

Приканваме всички, които желаят да станат съучастници в тази наша велика духовна радост, да се присъединят към това тържество, та отдавайки молитвената си почит към светия преподобномъченик Игнатий Старозагорски и покланяйки се пред светите му мощи, да изпросим неговото ходатайство пред Престола на Всеподателя Бога.

 

 

« предишна новинаследваща новина »