ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейска св. Литургия с дяконско ръкоположение в Кремиковския манастир

27 август 2017 22:01, Софийска митрополия
Архиерейска св. Литургия с Мелнишки епископ Герасим

На 27 август в храм „Покров Богородичен“ на Кремиковския манастир, с благословението и молитвеното участие на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит беше отслужена възкресна архиерейска св. Литургия. Светата богослужба бе възглавена от Негово Преосвещенство Мелнишки епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод. В съслужение с него бяха архимандрит Василий – протосингел на Софийска св. митрополия, протойерей Серафим Янев – ефимерий на св. обител, сеславският свещеник Георги Младенов, свещеник Васил Танев, свещеник Лъчезар Попов и дякон Деян Коруноски.

Песнопенията изпълняваше г-н Никола Антонов, подпомаган от деца от православния детски лагер. С богослужението приключи последната смяна на почиващи в манастира деца на възраст от първи до осми клас от цялата Софийска епархия. Над 300 са лагерувалите досега там малчугани. Предстои пред септември да дойде и група деца в предучилищна възраст. Православният детски лагер е отворен за всички деца. Той няма за цел да въцърковява децата на всяка цена, а да им покаже огромния всеобхватен свят на православната вяра и да възпитава в тях традиционните добродетели, като се съчетават занятия по вероучение и участие в богослуженията с игри, спорт и разходки сред природата.

По време на св. Литургия в дяконски чин беше ръкоположен иподякон Йордан Божилов (вижте биографията му в края на текста). Неговото свидетелство за изповед е подписано от иконом Николай Танев (предстоятел на храм „Покров Богородичен“ в София), а беше прочетено от архимандрит Василий.

В словото си в края на св. Литургия епископ Герасим говори за днешния евангелски текст – притчата за богатия момък и вечния живот (Мат. 19:16-26). „С едно сърце и с една уста да възхвалим Господа за всичките му благодеяния към нас. Защото всичко, което човек получава в живота си, и всяко едно, дори най-малкото събитие, не става без Божията воля и без Божието благоволение, така щото целият наш живот е едно чудо, което е благословено и което идва от самия Христос…“. Негово Преосвещенство даде днешното ръкоположение за пример за отказ от материалните блага и следване на Христос: „Такива хора, които изоставят своя досегашен живот, с който са свикнали, обикновено стават духовници, стават монаси, стават свещеници и с цялото си сърце и с цялата си душа са призовани да служат на Бога“. На новия дякон Йордан владиката благопожела Господ да дава крепки духовни сили и много разсъдителност, за да може да различава кое е добро и кое - зло, и вярно да наставлява народа Божи.

Отец Серафим благодари на патриарх Неофит от свое име и от името на всички деца за безрезервната подкрепа през всичките 4 години на съществуване на детските лагери в Кремиковския манастир. Негово Светейшество пожела и в следващите лагери, организирани от протойерей Серафим, децата да бъдат щастливи в храма и в живота с Бога. След многолетствието епископ Герасим раздаде на всички деца сертификати и подаръци, а всяко дете получи лично патриаршеската благословия.

+++

Новоръкоположеният дякон Йордан Живков Божилов е роден на 24 октомври 1960 г. в гр. Лясковец, Великотърновска област. Основното и средното си образование завършва през 1978 г. в родния си град в Средно професионално техническо училище по машиностроене с отличен успех.

През 1982 г. завършва успешно Висшето народно военно училище „Васил Левски“ в гр. Велико Търново и е произведен в звание инженер-лейтенант. След дипломирането си е разпределен на служба в свързочния полк на Сухопътни войски в гр. Нова Загора, където командва телеграфен взвод и рота.

През 1992 г. завършва Военна академия „Георги Сава Раковски“ и се установява със семейството си в гр. София. Назначаван е на различни длъжности в щабове на Българската армия, като последната длъжност, на която приключва военната си служба, е директор на дирекция в Министерство на отбраната, с военно звание полковник.

След преместването си в София, по време на кризата на прехода в България, със съпругата си забелязват, че има непълнота в живота, който живеят. В процес на търсене, попадат на православна литература, която отговаря на много питания за смисъла на живота и липсващите неща в битието им. Така постепенно усеща, че вярата и упованието в Бога, както и промяната на начина им на живот, съответстваща на православния нравствен закон, са нещата, от които имат нужда.

През 2004 г. се дипломира с отличен успех в новоучредената магистърска програма в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ с образователно квалификационна степен магистър по Теология, специализация „Систематическо и практическо богословие“, като защитава магистърска теза на тема „Военно духовенство“.

Йордан Божилов със съпругата си и порасналите им деца – син и дъщеря (синът им е вече семеен и с деца), участват редовно в богослуженията и енорийския живот на столичния храм „Покров Богородичен“. Включват се активно в живота на Енорийския център към храма, където след завършване на Богословския факултет той преподава катехизис в курсовете, организирани от центъра. От пролетта на 2005 г. служи като иподякон в олтара на храм „Покров на Пресвета Богородица“.

Още снимки може да видите на сайта на Софийска епархия: https://mitropolia-sofia.org/index.php/novini/novini-ot-mitropoliyata/1803-0827

Текст и снимки: Мартин Митов

 

 

Снимки

Храм Покров Богородичен в Кремиковския манастирКлиросните певци, водени от г-н Никола АнтоновПосрещане на патриарх Неофит в храмаДяконско ръкоположение на Йордан БожиловПийте от нея всички, това е Моята кръв на Новия Завет...Дяконско ръкоположение на Йордан БожиловНовият дякон - наливане на теплотаЧаст от децата - с Негово Светейшество патриарх Неофит
« предишна новинаследваща новина »