ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейска служба в древнопросиялия Червен

14 юни 2010 15:37, Русенска митрополия
Архиерейска служба в древнопросиялия Червен

На 13 юни 2010 г., трета Неделя след Петдесетница, по покана на енорийския свещеник прот. Мирослав Павлов, Негово Преосвещенство Месемврийският епископ Иаков отслужи архиерейска св. Литургия в храм „Св. Димитър” в древното седалище на Русенска епархия – Червен.

В средновековието могъщ и проспериращ град, съперничещ си единствено със столиците Плиска, Преслав и Търново, по време на турското нашествие Червен запада и се превръща в село, каквото е и днес. Над селото и до днес стоят величествените крепостни стени, свидетели на минало величие. При биене на църковните камбани архиереят беше посрещнат в енорийския храм при пеене на „Владику и священноначалника”. Беше довършен чинът на възкресната утреня и се даде начало на св. Литургията.

Като помощник на архиерея в литургийното съслужение участие взе и дякон Кирил Синев, а на клира псалт бе Милен Бакалов. За наша радост, от страна на местната власт в храма през цялото време присъстваше и кметът на селото г-н Трифон Великов. След причастния канон проповед произнесе енорийският свещеник. Радостен факт беше, че в храма присъстваха и семейство англичани, живеещи от пет години в селото.

След отпуста епископ Иаков се обърна към присъстващите с напътствено слово, в което призова присъстващите в духа на Евангелието да не мислят само за материалните си нужди, но да отделят време и за духовното, и изтъкна, че въпреки малобройността на жителите на селото, храмът може да се радва на по-добро посещение. След светата богослужба гостите посетиха средновековната крепост Червен, като разгледаха крепостните стени, основите на болярския дворец и на многобройните средновековни църкви. Специално внимание отделиха на древната митрополитска катедрала с красивите й архитектурни форми (доколкото са се съхранили при превратностите на времето). След това кметът осигури обяд за свещенослужителите, по време на който еп. Иаков размени мисли с него за актуалното състояние на селото и енорийския храм.

Текст и снимки: Милен Бакалов

 

 

Снимки

Архиерейска служба в древнопросиялия ЧервенАрхиерейска служба в древнопросиялия ЧервенАрхиерейска служба в древнопросиялия ЧервенАрхиерейска служба в древнопросиялия ЧервенАрхиерейска служба в древнопросиялия ЧервенАрхиерейска служба в древнопросиялия ЧервенАрхиерейска служба в древнопросиялия ЧервенАрхиерейска служба в древнопросиялия ЧервенАрхиерейска служба в древнопросиялия ЧервенАрхиерейска служба в древнопросиялия ЧервенАрхиерейска служба в древнопросиялия ЧервенАрхиерейска служба в древнопросиялия ЧервенСредновековната митрополитска катедрала на ЧервенЧервенската кула - символ на крепосттаКрепостната стена
« предишна новинаследваща новина »