ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

При посещение в Басарбовския м-р кметът на втори район на Букурещ е обещал терен за български храм

14 юни 2010 15:46, Русенска митрополия
Българо-румънска среща на вярата в Басарбовския манастир

На 13 юни т. г., трета Неделя след Петдесетница, с благословението на Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Неофит група от повече от 300 румънски поклонници посети Басарбовския манастир. Те бяха водени от Негово Преосвещенство Къмпинския епископ Киприян, патриаршески викарий и главен секретар на Румънската православна църква, и кмета на втори район на Букурещ ген. Некулай Онцану. Придружаваше ги и високоблагоговейният свещеноиконом Петър Тотев, представител на Българския патриарх при Румънската патриаршия.

В манастира гостите бяха посрещнати от игумена архимандрит Емилиан и монашеското братство, след което пред иконата с частицата от мощите на св. Димитрий Басарбовски беше прочетен Акатист към Преподобния на български и румънски език.

За благолепието на богослужбата с красиво професионално пеене се погрижи група псалти от Букурещ. В словото си преосвещеният епископ Киприян благодари на Русенския митрополит Неофит за благословението и предоставената възможност да се помолят в родния манастир на покровителя на румънската столица преп. Димитрий Басарбовски, както и на игумена на манастира и на ик. Петър Тотев за молитвеното участие и любезното братско гостоприемство.

Епископ Киприян съобщи, че в отговор на молбата на Негово Светейшество Българския патриарх Максим и Св. Синод на Българската православна църква Негово Блаженство Румънският патриарх Даниел се е обърнал с официално писмо до ген. Онцану да бъде намерен подходящ терен за построяване на българска църква в Букурещ заедно с необходимите църковни сгради. От своя страна кметът Некулай Онцану съобщи, че предвижданият терен в управлявания от него столичен район ще бъде около 2 декара и също благодари за манастирското гостоприемство, след което връчи на архимандрит Емилиан почетен медал с изображение на църквата “Св. Силвестър”.

След акатиста официалните гости бяха поканени в манастирската приемна, където всички отново споделиха радостта си от тези срещи на вярата, в които българи и румънци имат възможността заедно да прославят общия светец преподобни Димитрий Басарбовски, живял и предал праведната си душа на Бога в Басарбовския манастир, а по стечение на обстоятелствата нетленното му тяло е било пренесено и днес се покои в Патриаршеската катедрала в Букурещ.

На братската среща присъства и кметът на гр. Русе Божидар Йотов, който изрази добрите си впечатления от българо-румънското църковно съработничество.

 

 

Снимки

Българо-румънска среща на вярата в Басарбовския манастирБългаро-румънска среща на вярата в Басарбовския манастирБългаро-румънска среща на вярата в Басарбовския манастирБългаро-румънска среща на вярата в Басарбовския манастирКметовете на Обина Русе и на Сектор 2 на Община БукурещБългаро-румънска среща на вярата в Басарбовския манастирБългаро-румънска среща на вярата в Басарбовския манастирБългаро-румънска среща на вярата в Басарбовския манастирБългаро-румънска среща на вярата в Басарбовския манастирБългаро-румънска среща на вярата в Басарбовския манастирБългаро-румънска среща на вярата в Басарбовския манастирБългаро-румънска среща на вярата в Басарбовския манастирБългаро-румънска среща на вярата в Басарбовския манастирБългаро-румънска среща на вярата в Басарбовския манастирБългаро-румънска среща на вярата в Басарбовския манастирБългаро-румънска среща на вярата в Басарбовския манастирБългаро-румънска среща на вярата в Басарбовския манастирБългаро-румънска среща на вярата в Басарбовския манастирБългаро-румънска среща на вярата в Басарбовския манастирБългаро-румънска среща на вярата в Басарбовския манастирБългаро-румънска среща на вярата в Басарбовския манастирБългаро-румънска среща на вярата в Басарбовския манастирБългаро-румънска среща на вярата в Басарбовския манастир
« предишна новинаследваща новина »