ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Негово Светейшество Българският патриарх Неофит се срещна с посланика на Арабска република Египет

31 август 2017 15:35, Софийска митрополия
Среща на египетския посланик с патриарх Неофит

На 31 август Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит прие в Патриаршеския дом по нейна молба посланика на Арабска република Египет Нейно Превъзходителство госпожа Манал ел Шинауи, във връзка с приключване на мандата ѝ и отпътуването ѝ от България.

В хода на разговора г-жа Шинауи сподели впечатленията си от България и българския народ, както и развитието и поддържането на добри отношения между нашата страна и Египет. Нейно Превъзходителство благодари на патриарх Неофит за възможността да се срещне и общува с него и че тази среща ще остане паметна в сърцето ѝ.

От своя страна Негово Светейшество отбеляза, че в Египет съществува немалко християнско население, там се намират много храмове и паметници на християнската култура и че поддържането на добрите взаимоотношения между християни и мюсюлмани ще доведе и до желания обществен мир, според думите на Господ Иисус Христос – „Мир ви оставям; Моя мир ви давам“. Патриарх Неофит сподели, че е обезпокоен от незавидното положение на християните в Близкия изток, който е люлката на християнството, и изрази надеждата си, че те отново ще имат възможността да се завърнат по родните си места и да изповядват свободно своята вяра.

На срещата присъства и Негово Преосвещенство Мелнишкият епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод.

Текст и снимки: Ангел Младенов

 

 

Снимки

Среща на египетския посланик с патриарх НеофитСреща на египетския посланик с патриарх НеофитСреща на египетския посланик с патриарх Неофит
« предишна новинаследваща новина »