ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

6 месеца от кончината на прот. ПЕТЪР РУСЕНОВ КАЦАРСКИ от гр. Хасково

03 юли 2010 23:35, Пловдивска митрополия
Отец Петър Кацарски

На 4 юли се навършват 6 месеца от кончината на прот. ПЕТЪР РУСЕНОВ КАЦАРСКИ от гр. Хасково.

Отец Кацарски е роден на 05.04.1963 г. в с. Зелениково, Пловдивско.

След завършване на средно техническо образование в гр. Пловдив, започва работа по специалността си. Срещата през есента на 1985 г. с бъдещата му съпруга, която е свещеническа дъщеря, променя изцяло живота и мирогледа му.

На 27.05.87 г. е ръкоположен за дякон в храм "Св. Марина", Пловдив, а ден по-късно - в гр. Сопот, в девическия манастир "Св. Възнесение" – за свещеник. На 15.06.87 г. е въдворен като енорийски свещеник в храм "Св. Димитър", с. Ябълково, община Димитровград, за да обгрижва духовно жителите на селата Сталево, Скобелево и Крум. Същевременно следва и през 1992 г. завършва висше богословско образование в БФ на СУ „Св. Климент Охридски”.

През 2000 г. Пловдивският митрополит Арсений го премества в храм "Св. Димитър", гр. Хасково, а година по-късно, оценявайки дарбата му да бъде добър стопанин, го натоварва и с председателството на храма.

През 1995 г. за своето усърдно служение Богу и на Църквата свещ. Петър Кацарски е отличен с офикията „протойерей”.

Помнейки, че мнозина са звани, но малцина – избрани, той през всички години се ръководи от принципа "служението Богу да не превръща в служба” и това да го отдалечи от призванието на избраните. Интелигентен, ерудиран, отзивчив, той умееше да разговаря с всеки. Стремеше се да оправдае доверието на всички и успяваше - хората му вярваха и го обичаха.

На 04.01.2010 г. след кратко боледуване прот. Петър Кацарски предава Богу духа си, оставяйки неизличими следи в сърцата на своите близки и енориаши.

Бог да го прости и да всели душата му в селенията на праведниците!

 

 

« предишна новинаследваща новина »