ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Двама митрополити служиха в храм „Света Троица“, гр. Стара Загора

06 септември 2017 12:48, Старозагорска митрополия
Двама митрополити служиха в храм „Света Троица“, гр. Стара Загора

Техни Високопреосвещенства Старозагорски митрополит Киприан и Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний отслужиха божествена света Литургия на 13-та Неделя след Петдесетница в храм „Св. Троица“, гр. Стара Загора.

Отец Йордан Желязков разказа на миряните притчата на евангелското слово за днешния ден – тази за лозарите наемници, които проявили своята дързост и неблагодарност към своя господар.

По традиция Старозагорският митрополит Киприан се обърна към присъстващите в църквата.

„Духовна радост е днес за Старозагорската епархийска църква, а и за храм „Света Троица“, защото с отслужването на Литургията се сподобихме с Тялото и Кръвта Христови и отдадохме почит на св.вмчк Антим Никомидийски и на светата майка Божия. Отдадохме своите славословие и молитословие към Господа Иисуса Христа, бидейки в едно сърце, в един ум и с една душа, вдъхновени от Божието слово, че там, където са събрани двама или трима в Негово име, Той ще бъде винаги помежду нас. Нека този ден бъде благословен, да пребъдваме в едно сърце, в една душа, именно към Господа Иисуса Христа, за да преподаваме своята евангелска обич на всички вас, нашите православни християни, които ревностно пазите закона Христов, своето Православие и пребъдвате в дома Божий!“

В родния си град възможността да служи получи Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний.

„Няма по-голяма радост за мен, когато си идвам в родния град, да мога да съучаствам в духовната радост на Старозагорската епархия и заедно с едно сърце и с една уста да отправим хвала, чест и поклонение към Подателя на всички блага – Бога. По този начин благославяме Вас, Ваше Високопреосвещенство, клира на Старозагорската епархия и богохранимото паство, което е поверено във Вашите ръце, за дълги и дълги години. Пожелавам Ви крепко здраве, неуморни сили и все така ревностно да изпълнявате Вашия дълг! “, завърши той.

След края на службата, в двора на храма, талантливите музиканти от трио „Реверанс“ поднесоха на гостите изключително красива музикална програма от класически произведения.

Текст и снимки: Благовест Илиев

 

 

Снимки

Двама митрополити служиха в храм „Света Троица“, гр. Стара ЗагораДвама митрополити служиха в храм „Света Троица“, гр. Стара ЗагораДвама митрополити служиха в храм „Света Троица“, гр. Стара Загора
« предишна новинаследваща новина »