ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейска света Литургия за Рождество Богородично в град Варна

08 септември 2017 15:26, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Архиерейска света Литургия за Рождество Богородично в град Варна

На 8 септември (Рождество Богородично) Негово Високопреосвещенство Саратовският и Волски митрополит Лонгин в съслужение с Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан отслужиха света Литургия в катедрален храм "Успение Богородино" в град Варна. В празничното богослужение взеха участие архимандрит Захариас от манастира „Св. Йоан Кръстител”, Есекс, Англия, прот. Радомир Никчевич, Черна Гора, прот. Виталий Зелински, Република Молдова и други духовници - гости на Седмицата на православната книга, както и духовници от епархията.

В своята проповед Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан каза: "Радостен за нас е този ден, в който честваме Рождество Богородично. Това е ден на радост и утешение за целия свят. Радва се небето, радва се и земята, защото именно св. Дева Мария стана вместилище на Невместимия Бог и майка на нашия Спасител Господ Иисус Христос. За нас е огромна чест да посрещнем на територията на Варненска и Великопреславска епархия Негово Високопреосвещенство митрополит Лонгин, митрополит Саратовски и Волски, който е свързан с България поради това, че е завършил своето висше богословско образование в Богословския факултет към Софийския университет. Той е голям приятел на нашата родна Българска Православна Църква. Благодарим, че той дойде при нас точно в дните на Седмицата на православната книга. Митрополит Лонгин оглави светата богослужба в този храм, който е свързан в изграждането си с усилията на два православни народа и с паметта на Варненския и Преславски митрополит Симеон, както и с паметта на княз Александър I Батенберг. В шестгодишното изграждане на този Господен дом всяко варненско семейство е дало доброволен труд, десет трудови дни, за да се изгради този храм по-бързо."

Митрополит Йоан сърдечно благодари и на архимандрит Захариас от манастира „Св. Йоан Кръстител”, Есекс, Англия, който е гост на Седмицата на православната книга. Архиереят благодари най-вече за неговата сърдечност и за братското му отношение към православния български народ.

Честит празник!

 

 

Снимки

Архиерейска света Литургия за Рождество Богородично в град ВарнаАрхиерейска света Литургия за Рождество Богородично в град ВарнаАрхиерейска света Литургия за Рождество Богородично в град ВарнаАрхиерейска света Литургия за Рождество Богородично в град ВарнаАрхиерейска света Литургия за Рождество Богородично в град ВарнаАрхиерейска света Литургия за Рождество Богородично в град ВарнаАрхиерейска света Литургия за Рождество Богородично в град ВарнаАрхиерейска света Литургия за Рождество Богородично в град ВарнаАрхиерейска света Литургия за Рождество Богородично в град ВарнаАрхиерейска света Литургия за Рождество Богородично в град ВарнаАрхиерейска света Литургия за Рождество Богородично в град ВарнаАрхиерейска света Литургия за Рождество Богородично в град ВарнаАрхиерейска света Литургия за Рождество Богородично в град ВарнаАрхиерейска света Литургия за Рождество Богородично в град ВарнаАрхиерейска света Литургия за Рождество Богородично в град ВарнаАрхиерейска света Литургия за Рождество Богородично в град ВарнаАрхиерейска света Литургия за Рождество Богородично в град ВарнаАрхиерейска света Литургия за Рождество Богородично в град ВарнаАрхиерейска света Литургия за Рождество Богородично в град ВарнаАрхиерейска света Литургия за Рождество Богородично в град ВарнаАрхиерейска света Литургия за Рождество Богородично в град ВарнаАрхиерейска света Литургия за Рождество Богородично в град ВарнаАрхиерейска света Литургия за Рождество Богородично в град ВарнаАрхиерейска света Литургия за Рождество Богородично в град Варна
« предишна новинаследваща новина »