ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празникът Рождество Богородично във Врачешкия манастир

08 септември 2017 20:12, Ловчанска митрополия
Празникът Рождество Богородично във Врачешлия манастир

За да отслужи св. Литургия във Врачешкия манастир „Св. 40 мъченици", където се съхранява чудотворна икона на Пресвета Богородица, Ловчанският митрополит Гавриил потегли днес рано сутринта от престолния на епархията град Ловеч.

В двора на Врачешкия девически манастир „Св. 40 мъченици" цари оживление. Камбаните на храма празнично бият и духовници, монахини и поклонници посрещат Ловчанския митрополит Гавриил, дошъл в манастира, за да оглави службата по случай Честното рождество на Божията Майка.

Започна и чинът на светата Литургия и всички в храма се потопиха в духовната услада от молитвеното общение с Бога в богослужението.

Гласове от хоровете от двата клироса се редуваха да отговарят на ектениите на служещите. Песнопения и молитва звучаха в сърцата на вярващите.

След службата владиката говори за естеството на днешния празник и подчерта особеното значение за всеки един християнин да е твърд във вярата и да не се поддава, когато дойдат изпитанията, защото само живата вяра в Бога може да спаси човек.

След Литургията бе отслужен водосвет в двора на манастира. Веднага след това започна лития до аязмото, скрито във височините обкръжили манастира. Тук Пресвета Богородица преди повече от 100 години се явила на игуменката на девическата обител и й съобщила, че това е нейн Богородичен извор, от който ще лекува и помага на страдащите.

 

 

Снимки

Празникът Рождество Богородично във Врачешлия манастирПразникът Рождество Богородично във Врачешлия манастирПразникът Рождество Богородично във Врачешлия манастирПразникът Рождество Богородично във Врачешлия манастирПразникът Рождество Богородично във Врачешлия манастирПразникът Рождество Богородично във Врачешлия манастирПразникът Рождество Богородично във Врачешлия манастирПразникът Рождество Богородично във Врачешлия манастирПразникът Рождество Богородично във Врачешлия манастирПразникът Рождество Богородично във Врачешлия манастирПразникът Рождество Богородично във Врачешлия манастир
« предишна новинаследваща новина »