ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Конференция „Светителят архиепископ Серафим Богучарски – символ на духовното единство между българския и руския народ“

09 септември 2017 14:58, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Богословска конференция в град Варна

В днешният ден в град Варна се проведе богословска конференция на тема „Светителят архиепископ Серафим Богучарски – символ на духовното единство между българския и руския народ“. Събитието е част от програмата на деветнадесетото издание на Седмицата на православната книга, която се провежда на територията на Варненска и Великопреславска епархия.

Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан изнесе доклад на тема: „Светителят Серафим (Соболев) и неговото духовно значение за Варненска и Великопреславска епархия“. Митрополит Йоан говори за канонизацията на св. Серафим, която няма аналог в наше време. Процесът по канонизацията е извървян успоредно и едновременно от две сестри църкви - Българската и Руската, заяви архиереят. Това съвместно почитане е илюстрация не просто на синхронизиране на някакви административни процедури. То преди всичко е проява на практическа съборност и в тази стъпка нашите сестри църкви утвърдиха богослужебно и иконологично прославата, която св. Серафим вече получаваше от верния Божи народ през всичките десетилетия след кончината му. Това, че Бог прославя своите светии днес дава не само за нас, но и на всички вярващи хора упованието, че Божият Дух не е оставил Църквата Си и ще бъде с нея до свършека на този век, защото освен всичко друго съвременните светци удостоверяват пред съвременния човек онази възможност, която отците са утвърждавали толкова често - от св. Ириней Лионски и св. Атанасий Александрийски, та и до ден днешен. Синът Божий стана човек, за да даде на синовете човешки да станат синове Божии.

По молба на митрополит Йоан Негово Високопреосвещенство Саратовския и Волски митрополит Лонгин произнесе кратко слово. Високопреосвещеният митрополит Лонгин е завършил своето висше богословско образование в Богословския факултет към Софийския университет. Той разказа на аудиторията как със собствените си очи е виждал почитта на българския народ към св. Серафим още преди неговата канонизация.

Архимандрит Филип (Василцев), настоятел на московското подворие в София, поднесе доклада на прот. Владимир Воробьов, който не успя да присъства на богословската конференция. Прот. Владимир Воробьов прави задълбочено проучване на живота на архиепископ Серафим. Проф. М. В. Шкаровски представи доклад на тема: „Светителят Серафим и руските общини в България през годините на Втората световна война“. Проф. Шкаровски написа специален труд за историята на Българската православна църква в началото на XX век, което е един важен принос за историята на родната ни църква. Проф. А. А. Кострюков изнесе доклад на тема „Позицията на светителя Серафим (Соболев ) по проблемите на църковния живот по неговото време“.

Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан изрази своята огромна радост и сърдечна благодарност за подробните доклади, които бяха изнесени на днешната конференция в дните на Седмицата на православната книга.

 

 

Снимки

Богословска конференция в град ВарнаБогословска конференция в град ВарнаБогословска конференция в град ВарнаБогословска конференция в град ВарнаБогословска конференция в град ВарнаБогословска конференция в град ВарнаБогословска конференция в град Варна
« предишна новинаследваща новина »