ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

180 г. от построяването на католикона на Рилския манастир

09 септември 2017 15:17, Рилска света обител
Рилският католикон

С тържествено богослужение бе отбелязан храмовият празник на Рилската света обител. В навечерието на Рождество Богородично в съборния манастирски храм бе отслужена празнична вечерня с петохлебие от игумена Негово Преосвещенство Адрианополски еп. Евлогий. На следващия ден св. Литургия също бе предстоявана от Преосвещения епископ, в съслужение с ефимерия архим. Виталий, йерод. Нектарий и прот. Александър Новопашин, който е председател на храм „Св. Александър Невски“ в гр. Новосибирск, архиерейски наместник на духовната околия и председател на Информационно-консултантския център по въпросите на сектантството, открит при храма. Заедно с братята на св. обител в антифонното клиросно пеене участие взеха проф. Иван Желев и псалтите Петър Славов от гр. София, и Даниел Цеков от гр. Сандански. Много деца със своите родители се причастиха със св. Тайни.

След вечернята след празника рило-манастирското братство по традиция отслужи панихида в памет на ктиторите и братята на св. обител, упокоили се от века, но оставили безценно духовно и материално наследство за идните поколения.

Тази година се навършват 180 г. от построяването на католикона на Рилския манастир, който е посветен на Рождество Богородично. Издигнат е на мястото на старата Хрельова църква между 1834 - 1837 г. Тъй като старата църква била малка по размер, това затруднявало извършването на богослужебните последования, особено в празничните дни, когато манастирът бил посещаван от голямо число поклонници. По решение на манастирското братство тя била съборена, а на нейно място бил построен днешният величествен храм. Той е направен по светогорски образец, с пет кръстовидно разположени купола. От север и юг са прибавени два параклиса, посветени на св. Николай Мирликийски и на преп. Йоан Рилски. От надпис, вграден в стената над една от арките на екзонартекса научаваме, че строител е първомайстор Павел Иванович от с. Кримин, Сисанийска епархия. Благоукрасата на храма продължила няколко десетилетия. Стенописите са дело на най-изтъкнатите български зографи от ХІХ в., между които са Димитър Христов Зограф, Захари Зограф, Димитър и Симеон Молерови и др. Иконостасът е дело на Атанас Теладур от Самоков и Петър Гарка.

През последното десетилетие по инициатива на игумена еп. Евлогий в храма се извършва сериозна реставрационна дейност. Възстановен е шадраванът от втората половина на ХІХ в. вдясно на екзонартекса, завършена е реставрацията на стенописите в св. олтар, както и в параклиса "Св. Йоан Рилски". Обновен е в първоначалния му вид иконостасът от старата църква, резбован и позлатен през 1790 г., заедно с иконите на него, които днес служат за олтарна преграда на южния параклис. През 2018 г. се очаква да приключи реставрацията на стенописите в параклиса "Св. Николай Мирликийски".

 

 

Снимки

Празнична вечерня с петохлебиеАрхиерейска св. ЛитургияВелик входПсалтитеАрхиерейска св. ЛитургияАрхиерейска св. ЛитургияПразничната иконаПанихида за ктиторитеШадраванът от XIX в.
« предишна новинаследваща новина »