ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейско съслужение в Сливешкия манастир „Рождество Богородично“

09 септември 2017 19:38, Ловчанска митрополия
Архиерейско съслужение в Сливешкия манастир „Рождество Богородично“

Денят след светлия празник на светото Рождество Богородично нашата Православна църква е определила за богослужебна прослава на светите праведни богоотци Йоаким и Анна, родителите на св. Богородица. По този повод Ловчанският митрополит Гавриил отслужи света Литургия в храма на близкия до Ловеч новостроящ се манастир, посветен на Рождество Богородично.

В края на Второто българско царство около Ловеч е имало множество манастири, в които се е извършвала широка църковно-просветна дейност, най-развитият от тях, с най-богата преписваческа дейност бил манастирът разположен в землището на село Сливек и носещ името „Рождество Богородично“. Смята се, че след разоряването му от турците около 1600 година монасите, оцелели след погрома, са дали началото на Троянската св. обител.

По покана на Високопреосвещения Ловчански митрополит Гавриил за службата пристигна игуменът на Троянския манастир Преосвещеният Велички епископ Сионий. Митрополит Гавриил оглави светата Литургия, а в съслужение с архиереите участваха ставроф. ик. Кънчо Кабадийски и ставрофорен ик. Вениамин Павлов, който с благословението на митрополит Гавриил възстановява манастира.

Много народ днес бе тук, за да се черкува в тази древна обител, в която духът на история и святост бе осезаемо доловим. Свидетелство за силното вътрешно преживяване на вярващите бе импровизираният хор, който постепенно се увеличаваше по време на службата и напомняше на апостолските времена, когато целия богомолен народ е отговарял на свещеника.

В края на службата митрополит Гавриил каза, че този манастир въпреки, че е започнат от няколко години и продължава да се строи и сега, всъщност е древен. Това място пази спомена за хората, които са живели тук, за тези които са служили тук и сега ние днес продължаваме тази духовна приемственост. Владиката говори и върху житието на светите богоотци Йоаким и Анна и направи нравствено стойностен паралел между техния свят живот и проблемите на съвременните хора, които трудно устояват и на най-леките трудности в съвместния семеен живот.

 

 

Снимки

Архиерейско съслужение в Сливешкия манастир „Рождество Богородично“Архиерейско съслужение в Сливешкия манастир „Рождество Богородично“Архиерейско съслужение в Сливешкия манастир „Рождество Богородично“Архиерейско съслужение в Сливешкия манастир „Рождество Богородично“Архиерейско съслужение в Сливешкия манастир „Рождество Богородично“Архиерейско съслужение в Сливешкия манастир „Рождество Богородично“Архиерейско съслужение в Сливешкия манастир „Рождество Богородично“Архиерейско съслужение в Сливешкия манастир „Рождество Богородично“Архиерейско съслужение в Сливешкия манастир „Рождество Богородично“Архиерейско съслужение в Сливешкия манастир „Рождество Богородично“Архиерейско съслужение в Сливешкия манастир „Рождество Богородично“Архиерейско съслужение в Сливешкия манастир „Рождество Богородично“Архиерейско съслужение в Сливешкия манастир „Рождество Богородично“Архиерейско съслужение в Сливешкия манастир „Рождество Богородично“Архиерейско съслужение в Сливешкия манастир „Рождество Богородично“Архиерейско съслужение в Сливешкия манастир „Рождество Богородично“
« предишна новинаследваща новина »