ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Фестивалът "Достойно есть" в гр. Поморие

15 юни 2010 21:20, Българска Патриаршия
Фестивалът в Поморие

С наситена програма, много настроение и радост от среща на хора с еднакви интереси Международният фестивал за църковна музика „Достойно есть” в гр. Поморие продължава. В петъчния ден след отслужването на празнична св. Литургия, в чест на св. Богородица и нейната икона „Достойно есть” от Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий, вторият фестивален ден продължи с концертната си програма.

В нея бяха включени десет хорови формации. Първи се представиха хор „Виват” – гр. Нижни Новгород, Русия, с диригент Олег Китаев. Народният академичен хор „Виват” е сформиран през 1934 г. към Двореца на културата на Горковски автомобилен завод. В своята дългогодишна история хорът се е утвърдил както в културния живот на областта, така и в националните и международни музикални форуми. Специално място в неговия репертоар заема църковната музика, с която певците редовно участват в Рождественските и Пасхалните празници. През 2006 г. излиза последният му албум „К музыке”, в който са събрани класически образци на църковната, народната и съвременната хорова музика. Диригентът Олег Китаев е възпитаник на Горковската момчешка хорова капела.

Вторият участник бе мъжкият хор „Св. Йоан Рилски” от гр. Дупница, с диригент Магдалена Лобутова. Хорът е създаден през 1965 г. в съзвучие със 120-годишните традиции на мъжкото хорово пеене в града. Съставът е носител на редица национални и международни награди, участва в престижни хорови форуми, изнася многобройни празнични концерти в храмове и манастири в цялата страна. Диригентката Магдалена Лобутова е завършила НМА „П. Владигеров” – София. От 2006 г. е ръководител на състава и на смесен хор „Рилски звуци” – гр. Дупница. Основава и ръководи детски и юношески вокални формации.

Следващо изпълнение бе на Детско-юношески църковен хор „Архангелски” – гр. Саранск, Молдавска област, с ръководител Максим Адамов. С благословението на Сарански и Мордовски митрополит Варсанофий и подкрепата на Министерството на културата на Република Мордовия хор „Архангелски” е създаден през 2009 година. Съставът включва 18 певци, които редовно участват в празничните богослужения в храм „Св. Йоан Предтеча” при Саранското духовно училище. Художествен ръководител е свещеник Максим Адамов. Той е завършил Саратовската държавна консерватория и Московската духовна семинария. Понастоящем е преподавател по патрология и догматическо богословие в Саранското духовно училище. Диригентка на хора е Мария Адамова, която е завършила РПУ ”Св. Йоан Богослов” със специалност - диригент на църковен хор.

Дамска формация трио „Херувими” е сформирана към храм „Преображение Господне” – гр. Поморие. Ръководител е Рада Джафарова. Формацията е създадена през лятото на 2005 г. с желанието да се включи в богослужебния живот на Църквата. Триото изнася Рождественски концерти на територията на община Поморие и Бургас, участва в концерти и чествания в Гърция и Молдова. Диригентката Рада Джафарова е завършила Академията за музикално и танцово изкуство в гр. Пловдив, специалност – класическо пеене.

Пореден участник във фестивалната програма бе хорът от Украйна, при храм „Св. Николай” – гр. Лвов, с диригент Евгений Карпович. Църквата „Св. Николай” е най-старият храм в гр. Лвов. Църковният хор е създаден през 1990 г. от настоятеля – отец Владимир Хрептак. От 1995 г. ръководител на хора е Евгений Карпович. Съставът включва от 14 до 20 певци, които участват в богослуженията, а репертоарът им е изключително богат. Хорът често гостува на различни храмове, участва в концерти, национални и международни фестивали. Диригентът Евгений Анатолиевич Карпович е завършил Ривненски институт за култура и Лвовската консерватория. Бил е диригент, преподавател, а понастощем е и зам.-директор на Школа по изкуствата.

Дамски хор „Благовестие” при храм „Св. Рождество Богородично” – гр. Поморие е с

диригент Йорданка Панчева-Туджарова. Хорът е създаден през 1999 г. Участва в богослуженията в храма и гостува на други църкви в България и чужбина. Изнася самостоятелни концерти с църковно-славянска музика в Поморие, Бургас, Несебър и други населени места. На ХХVІ Международен фестивал на църковната музика – Хайнувка 2007 г. в гр. Бялисток, Полша, хорът завоюва ІІІ място в категорията „Аматьорски църковни хорове”. Същата година се представя отлично на Тракийския хоров фестивал в гр. Ямбол и на Х Международен фестивал „Дни на духовната музика” в гр. Панчево, Сърбия. В репертоара на хора са творби от известни български и руски композитори, както и авторски творби на диригента.

Диригентката Йорданка Панчева-Туджарова е завършила ДМА – София, преподавател е в НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров” Бургас, отличена е със „Сребърна лира” от СБМТД – София и с Грамота и плакет на Министерството на културата. Удостоена е със звание „Лауреат” на Старопланински събор „Балканфолк” В. Търново 2003 г. и е носител на почетния знак. Тя е един от инициаторите за провеждането на Международния фестивал на православната музика в Поморие и член на Селекционната комисия.

Хорът на момчетата „Ушаковский” при храм „Успение Богородично” – гр. Красногорск, Московска област, е с диригент Надежда Зинина. Успенският храм на гр. Красногорск е върнат на Православната църква през 1990 година. От 1991 г. досега към него действа Неделно училище под ръководството на настоятеля на храма прот. Константин Островски – наместник на Московска епархия в Красногорски окръг. В училището, което е специализирано за хорова музика, понастоящем учат около 220 деца на възраст от 4 до 17 години и се именува „Детска църковна музикална школа”. В школата те се обучават на хорово пеене, обиходно църковно пеене, Закон Божий, солфеж, пиано, а за момчетата - строева подготовка и морско дело. Хорът на момчетата „Ушаковски” е създаден през март 2000 година. Негов патрон са св. праведен воин Фьодор Ушаков – адмирал на Руския флот, и неговият роден чичо - преподобни Теодор Санаксарски. В него пеят момчета на възраст от 9 до 14 години. Съставът участва редовно в богослужения, в концерти и фестивали. Момчетата многократно изнасят концерти в град Североморск – главна база на Руския северен флот. Хорът е лауреат на много национални и международни фестивали и конкурси. Диригентката Надежда Валентиновна Зинина е завършила музикален колеж при Московския държавен музикален институт „А. Шнитке”. От 1991 г. е ръководител на хоровете на момичетата и на момчетата, преподавател по обиходно църковно пеене при ДМШ при Успенския храм в гр. Красногорск. Носител на многобройни църковни грамоти и на ордена "Равноап. велика княгиня Олга" - III ст.

Следващ участник във фестивалната програма бе Академичен хор „Колегиум музикум” от гр. Белград с диригент Даринка Матич-Марович. Хорът е основан през 1971 г. от проф. Даринка Матич-Марович и студентки в Белградския музикален факултет. Съставът е изнесъл над 3000 концерта в повече от 30 страни, лауреат е на много хорови конкурси. Има записи за националните радио-телевизионни станции на Сърбия, Норвегия, Италия, Мексико, Австрия, Великобритания, Белгия и др. Освен богатия класически репертоар, включващ образци от всички епохи и жанрове, високият професионализъм на певиците подтиква много композитори да посветят произведения на хора. За своята дългогодишна история съставът има над 150 премиерни изпълнения. Проф. Даринка Матич-Марович със своята музикална култура и изключителна творческа енергия вече повече от 40 години завладява сърцата на публиката по целия свят. Освен с богатата си концертна и звукозаписна дейност тя се е утвърдила като един от най-добрите педагози в Сърбия, Черна гора и Босна, участвала е като лектор на много семинари, била е член на жури в най-големите национални и международни конкурси.

Последното изпълнение от концертната програма за втория ден на фестивала бе на Младежкия камерен хор „Гаудеамус” – гр. Пловдив, с диригент Весела Гелева. Хорът е създаден през 2006 г. от Весела Гелева. Осъществил е множество концерти по повод християнските празници с православна и кантатно-ораториална музика, както и редица участия в национални и международни фестивали. Съставът участва в майсторски клас по хорова музика под ръководството на Джон Флъмърфелд (САЩ); в съвместен ежегоден музикално-сценичен проект на Европейския съюз във Франция; реализира премиерни изпълнения на духовни творби от съвременни френски автори - Карол Бефа, Филип Мазе, Арно Дюмон. Певците реализират записи и радиопредавания за фонда на Българското национално радио. Диригентката Весела Гелева е завършила НМА „Панчо Владигеров” – София. От 2006 г. е диригент и на хор при храм „Св. Троица” – Пловдив. Понастоящем е доцент по хорово дирижиране в АМТИИ – Пловдив, а през 2006 г. е защитила докторска дисертация на тема „Специфика и възпитание на певческия глас в детска и юношеска възраст и проблеми на приложението му в хоровия колектив”. Автор е на научни статии и публикации, както и на монографията „Петър Динев и неговото църковно-хорово наследство”.

С това великолепно изпълнение на пловдивската формациия вторият ден на фестивала завърши и започна програма на откритата сцена.

Текст: Весела Игнатова
Снимки: Анула Христова и Весела Игнатова

 

 

Снимки

Мъжки хор "Св. Йоан Рилски"Мъжки хор "Св. Йоан Рилски"Детско-юношески хор "Архангелски"Хор при храм "Св. Николай"Академичен хор "Колегиум музикум"Камерен хор "Салютарис"Камерен хор "Салютарис"Детски хор "Лира"Детски хор "Лира"Хор при храм "Св. Георги"Хор при храм "Св. Георги"
« предишна новинаследваща новина »