ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Патриаршеска св. Литургия за Кръстовден в ПКСХП „Св. Александър Невски“

12 септември 2017 11:20, Българска Патриаршия
Кръстовден

На 14 септември Православната църква отбелязва Въздвижението на честния животворящ кръст Господен (Кръстовден). По този повод Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит ще оглави богослужението в Патриаршески катедрален ставропигиален храм-паметник „Св. Александър Невски“. Начало на св. Литургия: 9:30 часа.

След св. Литургия ще бъде отслужен традиционният молебен за успешно начало на учебната година. Патриарх Неофит ще отправи молитва към Бога, за да изпроси Неговото благословение и закрила над българските ученици и учители.

Приканват се православните християни да вземат молитвено участие в богослужението.

След разпятието на Христа, по тогавашен обичай, оръжието за наказание от тоя вид – кръстното дърво, се заривало в земята на самото място, дето е изпълнена присъдата. Тъй на Голгота бил заринат кръстът на Христа и кръстовете на разпнатите с Него двама разбойници. След време на Голгота по заповед на император Адриан построили езически храм и мястото на разпятието било заличено. През 326 г. царица Елена, майка на Константин Велики, посетила светите места в Палестина и пожелала да открие светия кръст Господен. По указание на един стар евреин почнали да копаят и открили трите кръста. В оня час минавало погребално шествие. Патриарх Макарий поискал да спре и наредил последователно да допрат трите кръста до мъртвеца. Допрели единия, другия и при допиране на третия кръст мъртвецът оживял. Патриархът от високо показал кръста на всички страни и насъбралият се народ паднал и се поклонил. На самото място е издигнат храм „Въздвижение”.

 

 

« предишна новинаследваща новина »