ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Още за третия ден на Международния фестивал за църковна музика „Достойно есть” в гр. Поморие

15 юни 2010 21:27, Българска Патриаршия
Фестивалът в Поморие

Съботният ден, според програмата на Международния фестивал за църковна музика „Достойно есть” в Поморие започна с четения и кръгла маса, посветени на проблемите на православната музика, които по традиция се провеждат в Народното читалище „Светлина”. Лектори бяха Вера Царина и Богдан Дякович от Сърбия. Те разказаха за историята, обстоятелствата, развитието, проблемите и успехите на хоровата музика и нейното изпълнение в Сърбия.

В следобедните часове поредният фестивален концерт бе открит от Църковен хор при храм „Св. Георги Победоносец” – гр. Кърджали, с диригент Марин Владинов.

Хорът е създаден през октомври 2000 г., а първото му изпълнение е на празничната св. Литургия на Рождество Христово. Хорът е смесен и се състои от 10 мъже и 12 жени на различна възраст. Диригент е дългогодишният преподавател по музика и ръководител на различни хорови формации Марин Владинов. Ръководенето на църковен хор е голямо предизвикателство както за него, така и за хористите, тъй като за първи път се докосва до православното пеене. С много ентусиазъм хорът първоначално разучава Златоустовата литургия на Добри Христов, а впоследствие си обогатява репертоара с песнопения от различни композитори. Хорът участва редовно както в богослуженията, така и в празнични концерти в храм „Св. Георги Победоносец”.

Второто изпълнение бе на Смесен хор „Седянка”при НЧ „Доростол” – гр. Силистра, с диригент Димитър Боев. Хорът е първата музикална институция в гр. Силистра, основан през 1894 г. от чешкия музикант Карел Махан. През 1910 г. става основател и домакин на Първия хоров фестивал в България, наречен Събор на хоровете от крайдунавските градове. Съставът е лауреат на много международни и национални фестивали и конкурси в Австрия, Италия, Финландия и др. Концертира в Унгария, Русия, Украйна, Румъния, Чехословакия, Италия, Гърция и др. Сред богатата колекция от награди е и най-високото отличие за културна дейност в България - орден „Св. Кирил и Методий”- І степен.

Диригентът Димитър Боев е завършил ДМА „П. Владигеров” - София, със специалности: хорово дирижиране, оркестрово дирижиране и композиция. От 1995 г. е диригент на Софийския духов оркестър при Столична община.

Следващо изпълнение бе на Църковния хор „Св. Параскева” – гр. София, с диригент Нели Трошева. Хорът при храм „Св. мчца Параскева” – София, е създаден през 2006 година. Освен редовното участие в празничните богослужения, през годините традиция са станали Рождественските и Великденски концерти на състава. Репертоарът му включва песнопения от български и руски класически композитори, а така също и съвременни български църковни произведения, сред които специално място има творчеството на протойерей Кирил Попов (предстоятел на храм „Св. Николай Мирликийски”, гр. София). Църковният хор от създаването му се ръководи от диригентката Нели Трошева. Тя е завършила хорово дирижиране в ДМА „П. Владигеров”- София и специализира дирижиране при проф. Фолкер Хемпфлинг в Дюселдорф, Германия. Дирижира различни хорове и оркестрови състави, които печелят призови места на международни конкурси. През 2000 г. на хоров конкурс в Гърция печели награда за най-добър диригент. Била е член на международно жури на хорови конкурси и е ръководила музикални международни хорови проекти.

Детският хор „Лира” от гр. Минск е с диригент Елена Лацапнева. Хорът е създаден към средно училище №66 с музикално-хорова специализация. От 1999 г. той е носител на званието „образцов колектив”. Своя богат и разнообразен репертоар децата представят както на концерти, така и на многобройни национални и международни фестивали и конкурси в Беларус, Литва, Естония, Полша.

От 1998 г. диригентка на хора е Елена Лацапнева – завършила хорово дирижиране в Белоруската държавна музикална академия. Тя е носител на награда за най-добър диригент от Гродно и е отличена от кмета на гр. Минск за своя висок професионализъм и принос в развитието на белоруската култура.

Особено впечатляващ бе Мъжкият хор за византийско църковно пение при Българското подворие в гр. Москва, с диригент Сергей Галков. Хорът е създаден през 2007 г. с благословението на предстоятеля на Българското църковно подворие в Москва – Негово Преосвещенство епископ Игнатий. Членове са ученици и възпитаници на Московската школа за византийско пеене. Съставът, които наброява петнадесет човека, участва в ежедневните богослужения във възстановения храм „Св. Николай Чудотворец” при подворието. Гостувал е на много храмове и манастири в Москва. През май 2008 г. хорът участва в Международен фестивал за византийско църковно пеене в Букурещ, Румъния. За повишаване на своето майсторство членовете на състава активно си сътрудничат с Московската школа за византийско пеене и Школата за византийско пеене "Σχολείον Ψαλτικής" в гр. Атина, Гърция.

Младежкият църковен хор „Анна” при храм „Св. Троица” – гр. Шчолково, Московска област, е с диригент Анна Медведева. Хорът е основан през 1991 г. Освен в богослуженията, взима активно участие в общия културен живот на района, участва в много международни конкурси и фестивали в Русия, Германия, България. Анна Медведева е завършила дирижиране във Висшето музикално училище “Иполитов-Иванов” – Москва. От 13 години ръководи състава и се занимава с педагогическа дейност.

Следващ участник бе Камерен хор към Българската академия на науките – гр. София, с диригент Мария Вълчанова–Любенова. Хорът е създаден през декември 2008 г. по инициатива на Института по изкуствознание при БАН. Членовете на хора са докторанти, научни сътрудници и съмишленици на БАН. Със своята дейност съставът има за цел да допринесе за популяризирането на непознати или малко познати произведения, както и да даде път за утвърждаване творчеството на млади български и чуждестранни композитори. За краткото си съществуване хорът участва активно в културния живот на София и страната. Диригентката Мария Вълчанова-Любенова е докторант в БАН, сектор „Музика”.

За първи път в Международния фестивал за църковна музика „ Достойно есть” взимат участие певци от Латвия. Смесеният хор „Земгале” с диригент Айгарс Мери е от гр. Йелгава. Съставът е основан през 1961 г. като хор на учителите от града. Понастоящем той е любителски хор към агенция „Култура” на Община Йелгава. Репертоарът му е изключително богат и в по-голямата си част е насочен към изпълнението на големи кантатно-ораториални жанрове, а така също и на творби от класически и съвременни латвийски композитори. В последните години певците успешно участват в международни хорови фестивали и конкурси в Унгария, Естония, Беларус, Полша. Диригентът Айгарс Мери е завършил хорово и оркестрово дирижиране в Латвийската музикална академия. Диригент е на редица хорове, между които Смесен хор на православната църква в Рига „Благовест”. От 2006 г. е хормайстор в Латвийската национална опера и художествен ръководител на Камерния оркестър на Йелгава. Носител е на много национални и международни награди.

Хор при храм „Св. Тихон, патриарх Всерусийски” – гр. Клин, Московска област, е с диригент Денис Денисов. Храмът, посветен на св. Тихон, е бил върнат на Православната църква през 1989 г. Същата година с благословението на предстоятеля отец Анатолий Фролов е създаден и хор с ръководител Генадий Белозерцев. През 1998 г. съставът издава аудио- и видеозаписи с руски класически песнопения, акатисти и канони. Хорът е изнасял концерти в Гърция и Германия, носител е на много отличия, гостува в множество храмове в различни градове из Русия. По случай 100-годишния юбилей на храма, през 2009 г. издават диск „Духовна музика от края на ХІХ и началото на ХХ век”. Негов художествен ръководител е Денис Николаевич Денисов. Възпитаник на Неделната църковно-певческа школа при храма, той завършва дирижиране в Православния Свето-Тихоновски хуманитарен университет, а след това и Руската музикална академия „Гнесини” в класа на доц. А. Малий. Освен като ръководител на хора, той е помощник-диригент на празничния хор при Свето-Даниловския ставропигиален мъжки манастир в Москва, преподавател по четене на хорови партитури в Православния Свето-Тихоновски университет.

С песнопения от Смесен хор „Св. Петка” – гр. Пловдив, с диригент Гергана Люцканова-Петрова завърши концертната програма на третия фестивален ден в Поморие. В началото на 2003 г. женският хор при църквата "Св. Петка" в Пловдив се преобразува в смесен и оттогава редовно участва в богослуженията в храма. Това е третото му участие във фестивала за православна музика "Св. Богородица - Достойно есть" в гр. Поморие. През 2005 г. смесен хор "Св. Петка" печели първа награда в категория “Църковни хорове” на XXIV Международен фестивал за църковна музика в гр. Хайнувка, Полша. Диригентката Гергана Люцканова–Петрова е завършила и специализира хорово дирижиране. Освен с църковен хор “Св. Петка” тя работи и като диригент на Камерен хор “Иван Спасов”.

След края и на последното концертно изпълнение всички групи и участници във фестивала се отправиха към специално подбрано, поради множеството участници, заведение на коктейл, даден от кмета на града г-н Петър Златанов и фестивалния директор г-жа Дафинка Станева. В непосредствена обстановка участниците във фестивала общуваха, пяха, танцуваха, споделяха впечатления и най-вече се радваха на срещата и запознанствата си. Тази вечер на приятелството беше прекрасен пример за единение между християните от различните поместни църкви, независимо от език и традиции, но всички в един дух и в едната православна вяра.

Текст: Весела Игнатова
Снимки: Анула Христова и Весела Игнатова

 

 

Снимки

Хорът при храм "Св. Георги" - КърджалиХорът при храм "Св. Георги" - КърджалиСмесен хор "Седянка"Смесен хор "Седянка"Смесен хор "Седянка"Хор при храм "Св. Параскева"Хор при храм "Св. Параскева"Детски хор "Лира"Детски хор "Лира"Хорът при Българското подвориеХорът при Българското подвориеХорът при Българското подвориеМладежки църковен хор "Анна" при храм "Св.Троица"Младежки църковен хор "Анна" при храм "Св.Троица"Камерен хор към БАН Камерен хор към БАН Смесен хор "Земгале"Хор при храм "Св.Тихон Задонски"Хор при храм "Св.Тихон Задонски"Хор при храм "Св.Тихон Задонски"Смесен хор "Св. Петка"Смесен хор "Св. Петка"Фестивална вечерФестивална вечерФестивална вечерФестивална вечерФестивална вечерФестивална вечерФестивална вечерДиректорът на фестивала - г-жа Дафинка Станева
« предишна новинаследваща новина »