ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

В кв. "Горубляне" бе тържествено отбелязан празникът на св. апостол Вартоломей

15 юни 2010 22:20, Софийска митрополия
Параклисът "Св. ап. Вартоломей" в кв. "Горубляне"

В храм "Св. вмчк Георги Победоносец", кв. "Горубляне" тържествено беше отбелязан празникът на един от 12-те Господни ученици - свети апостол Вартоломей. Повод за това тържество бе единственият за богохранимата Софийска епархия параклис, построен в чест на апостола, който се намира в непосредствена близост до храма. Празникът започна от вечерта с празнична вечерня, отслужена от храмовото духовенство, на която бе осветено петохлебие за здраве и спасение на енориашите от кв. "Горубляне".

В деня, когато Православната църква чества паметта на св. апостоли Вартоломей и Варнава, в храм "Св. Георги" бе отслужена тържествена св. Литургия. Тя бе отслужена от свещеник Лазар Георгиев, предстоятел на храма, в съслужение с неговия събрат свещеник Петър Петров и свещеник Иван Христов - гост от съседната Бистришка енория. В този слънчев и топъл юнски ден множество благочестиви християни изпълниха храма - дошли да изпросят в молитвите си застъпничеството на св. апостол Вартоломей.

След светата Литургия с литийно шествие, начело с празничната икона на светеца, храмовото духовенство и богомолният народ се отправиха към едноименния параклис, където бе извършен водосвет за благочестивото изпълнение на Горублянската енория. Празникът на св. апостол завърши с освещаване и раздаване на празнично постно ястие, подготвено от църковното настоятелство.

Параклисът "Св. апостол Вартоломей" се намира до храм "Св. Георги", на ул. Самоковско шосе и е построен през 2006 година. Той е осветен от нинездравстващия Пловдивски митрополит Николай, тогава викарий на Софийския митрополит. Построен е върху старо оброчище, посветено на светеца. В миналото село Горубляне е празнувало своя събор на 11 юни. Възрастни енориаши разказват, че на този ден, по застъпничеството на св. апостол Вартоломей, селото било спасено от страшна градушка, която се изляла над цялата околност.

Нека Бог по молитвите на свети апостол Вартоломей да ни помилва и спаси нашите души и тела! Честит празник!

Текст: свещеник Лазар Георгиев

 

 

Снимки

Параклисът "Св. ап. Вартоломей" в кв. "Горубляне"Празничната иконаПразник в кв. "Горубляне"Празник в кв. "Горубляне"Празник в кв. "Горубляне"Празник в кв. "Горубляне"Празник в ГорублянеПразник в ГорублянеЛитияПразнуващият параклис
« предишна новинаследваща новина »