ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Въздвижение на Светия Кръст в Бачковския манастир

14 септември 2017 13:39, Бачковска света обител
Въздвижение на Кръста, новопочистен стенопис от главната църква на манастира, 1850г.

Превръщането на кръста на мъченичеството Христово в символ на нашето спасение и принадлежност към паството Му, започва с неговото намиране и въздвижение от Иерусалим до Константинопол от св.Елена, благочестивата майка на равноапостолния император, първия в „Христа благоверен цар и самодържец” на приелото да бъде Божи народ население на Източната част на Римската империя. И тъй, събраните напречно греди дотолкова се сляха с жертвата и посланието на Богочовека, че днес е невъзможно да си представим едното без другото. С кръстния знак са започвали както всички значими събития в историята на християнското човечество, така и в живота на всеки отделен християнин. С него продължават да започват те в православния свят. За него трябва да продължаваме да се държим, въпреки опитите да бъдем откъснати от символа на истината и живота и така, захвърлени в блуд, погубени. С него ще победим, така, както св. Константин е победил!

Именно този дълбок смисъл на кръста празнува днес Православната църква.¿

В Бачковската обител, с радостни сърца и в смирение и надежда, братството отслужи посветената на празника богослужба, водена от пребиваващия Месемврийски епископ Яков и игумена архим.Симон и в духовно единение с мнозина вярващи, завръщащи се от поклонния си път до Кръстова гора – превъзстановеното обиталище на незримото присъствие на Светия Кръст в България.

Текст: Стамен Пепелишев
Снимки: Теодор Пеев

 

 

Снимки

Въздвижение на Светия Кръст в Бачковския манастирВъздвижение на Светия Кръст в Бачковския манастирВъздвижение на Светия Кръст в Бачковския манастирВъздвижение на Светия Кръст в Бачковския манастирВъздвижение на Светия Кръст в Бачковския манастирВъздвижение на Светия Кръст в Бачковския манастирВъздвижение на Светия Кръст в Бачковския манастирВъздвижение на Светия Кръст в Бачковския манастирВъздвижение на Светия Кръст в Бачковския манастирВъздвижение на Светия Кръст в Бачковския манастирВъздвижение на Светия Кръст в Бачковския манастир
« предишна новинаследваща новина »