ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Въздвижение на честния Кръст Господен в Силистра

14 септември 2017 16:16, Доростолска митрополия
Въздвижение на честния Кръст Господен в Силистра

На Кръстовден в Катедралния храм „Св. апостоли Петър и Павел” в Силистра, празничната св. Литургия бе отслужена от Негово Високопреосвещенство Доростолския митрополит Амвросий.

С благословението на митрополит Амвросий началото на Литургията бе дадено от ст.ик. Добри Чаков. В съслужението участваха Негово Високопреоподобие архимандрит Атанасий Султанов, протосингел на Западна и Средна Европа и духовници от епархията.

Молитвено участие в богослужението взеха градоначалникът на града и неговите заместници, председателят на общински съвет, областният управител на обл.Силистра.

В своето слово митрополит Амвросий припомни: "Всички ние, без значение дали сме християни, или не, носим един житейски кръст през целия си живот, и ние трябва да го носим с търпение. Нека под Кръста Господен този град да преуспява, да има любов между хората, да разберат хората, че какъвто град изградим, в такъв град ще живеем!"

В храма бе извършен и водосвет и всички гости и жители бяха поръсени за здраве

В 10,30 ч. Негово Високопреосвещенство Доростолският митрополит Амвросий взе участие в празничната сесия на Общинския съвет на гр. Силистра.

Д-р Димитрова, д-р Найденов, митрополит Амвросий, и др. гости поднесоха своите поздравления към домакините във връзка с празника на града. Министър-председателят Бойко Борисов, министри от кабинета, евродепутати, вкл. родом от Силистра, ръководители на различни общини и представители на други институции изпратиха поздравителни адреси.

Сред гостите бяха дългогодишният председател на ОбС Силистра и директор в продължение на десетилетия на ХЕИ Силистра д-р Марин Пейчев, дългогодишният кмет на общината (1976-1986) Йордан Нейков, почетният гражданин Стоян Дечев и др. Музикалните поздрави бяха от МС „До, Ре, Ми“ и от двама невръстни силистренци от ДГ „Нарцис“, изпълнили патриотични стихотворения.

По решение на общинския съвет Негово Високопреосвещенство Доростолски митрополит Амвросий бе направен почетен гражданин на гр. Силистра.

Негово Високопреосвещенство благодари за оказаното доверие и отличие и сърдечно благодари на ст.ик Добри Чаков и архим. Емилиан, също така отбеляза че съгласно наредбата на Общ.съвет паричната сума в размер на 1000 лв. дарява на Центъра за деца и младежи с увреждания в града.

 

Текст и снимки: архим. Емилиан

 

 

Снимки

Въздвижение на честния Кръст Господен в СилистраВъздвижение на честния Кръст Господен в СилистраВъздвижение на честния Кръст Господен в СилистраВъздвижение на честния Кръст Господен в СилистраВъздвижение на честния Кръст Господен в СилистраВъздвижение на честния Кръст Господен в СилистраВъздвижение на честния Кръст Господен в СилистраВъздвижение на честния Кръст Господен в СилистраВъздвижение на честния Кръст Господен в СилистраВъздвижение на честния Кръст Господен в СилистраВъздвижение на честния Кръст Господен в СилистраВъздвижение на честния Кръст Господен в СилистраВъздвижение на честния Кръст Господен в СилистраВъздвижение на честния Кръст Господен в СилистраВъздвижение на честния Кръст Господен в СилистраВъздвижение на честния Кръст Господен в СилистраВъздвижение на честния Кръст Господен в Силистра
« предишна новинаследваща новина »