ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ТРАУРНО ИЗВЕСТИЕ ПО ПОВОД КОНЧИНАТА НА ВИДИНСКИЯ МИТРОПОЛИТ ДОМЕТИАН

18 септември 2017 16:38, Българска Патриаршия
Бог да прости митрополит Дометиан!

С дълбока скръб Канцеларията на Св. Синод известява, че днес – 18 септември 2017 г., около 13 ч., след продължително боледуване се е преставил в Господа Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Дометиан.

Синодалната канцелария призовава всички православни християни и родолюбиви българи да насочат своя взор в искрена молитва към Бога, Който да настани душата на преселилия се от нас Видински митрополит в селенията на праведните. Митрополит Дометиан ще остане в църковната памет като изряден в монашеското си поприще, богоомъдрен духовник и архипастир на поверените му клир и народ, скъп и незабравим архиерей – член на Св. Синод.

Съобщаваме, че съгласно чл. 84, ал. 1 от Устава на Българската православна църква – Българска Патриаршия, Св. Синод в пълен състав ще се събере своевременно – утре – 19 септември, от 16:00 ч. - на свое извънредно заседание и ще определи дата за опело и погребение след запознаване със Съобщението на овдовелия Видински епархийски съвет, както и ще назначи Наместник на овдовелия Видински епархийски престол, който канонично да ръководи делата на епархията до избор на наследник на покойния митрополит Дометиан.

Отново сърдечно се обръщаме с чувства на искрени съболезнования преди всичко към близките, всечестния клир и благочестивото паство на овдовялата Видинска епархия и подновяваме призива си за сърдечна молитва за упокоилия се непрежалим епархийски митрополит и синодален архиерей.

Вечна, блажена и светла да бъде паметта на преставилия се в Христа Господа Видински митрополит Дометиан.

БОГ ДА ГО ПРОСТИ!

От Канцеларията на Св. Синод.

 

 

 

 

« предишна новинаследваща новина »