ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

РЕШЕНИЕ на Св. Синод за определяне на наместник на овдовелия Видински епархийски престол

19 септември 2017 17:41, Българска Патриаршия

След като на 18 септември 2017 г., след продължително боледуване се престави в Господа Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Дометиан, съгласно чл. 84, ал. 1 от Устава на Българската православна църква – Българска Патриаршия, Св. Синод в пълен състав се събра своевременно на 19 септември, от 16:00 ч., на свое извънредно заседание.

На него, след като се запознаха със съобщението на овдовелия Видински епархийски съвет, синодалните архиереи определиха опелото и погребението на техния събрат да станат на 20 септември от 12 часа.

За Наместник на овдовелия Видински епархийски престол, който канонично да ръководи делата на епархията до избор на наследник на покойния митрополит Дометиан, Светият Синод единодушно определи Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Григорий.

Светият Синод на БПЦ-Българска патриаршия отново сърдечно се обръща с чувства на искрени съболезнования преди всичко към близките, всечестния клир и благочестивото паство на овдовялата Видинска епархия и подновява призива си за сърдечна молитва за упокоилия се непрежалим епархийски митрополит и синодален архиерей.

Вечна, блажена и светла да бъде паметта на преставилия се в Христа Господа Видински митрополит Дометиан!

Бог да го прости!

 

 

« предишна новинаследваща новина »