ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Опело и погребение на Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан

20 септември 2017 17:59, Българска Патриаршия
Опело и погребение на Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан

С прощални песнопения и молитва за упокой бе изпратен в последния си път Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Дометиан. Заупокойната св. Литургия бе възглавена от Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий, наместник на овдовялата Видинска епархийска църква.

Тленните останки на блаженопочившия митрополит бяха внесени в катедралния храм „Св. Димитър” вчера и десетки православни християни, духовни чеда и съратници на митрополит Дометиан, можаха да се простят с него. За да се простят с него бяха дошли също така кметът на гр. Видин инж. Огнян Ценков, народни представители, общественици и множество православни християни.

Негово Светейшество Българският патриарх Неофит възглави опелото на блаженопочившия митрополит Дометиан. Съслужиха митрополитите: Николай Пловдивски, Амвросий Доростолски, Антоний Западно- и Средноевропейски, Йоан Варненски и Великопреславски, Серафим Неврокопски, Наум Русенски, Киприан Старозагорски и Григорий Врачански, както и епископите Мелнишки Герасим, главен секретар на Св. Синод, Адрианополски Евлогий, игумен на Рилската св. обител, Велички Сионий, игумен на Троянската св. обител, Знеполски Арсений, викарий на Пловдивския митрополит. Гост от Сръбската патриаршия бе Тимочкият епископ Иларион. Молитвено участие взе Брегалнишкият митрополит Иларион (на Щип) от Македония.

В опелото също участваха архим. Филип Василцев, предстоятел на подворието на РПЦ-МП "Св. Николай Мирликийски", ставр. ик. Нелуц Опря, представител на Румънската патриаршия у нас, архим. Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски", свещеници и монаси от епархията и страната.

Патриарх Неофит се обърна с думите: „Кончината на митрополит Дометиан е огромна загуба не само за духовенството и вярващите от Видинска епархия и за цялата БПЦ, но и за целия православен свят. С болка си припомняме днес словата на свети пророк Давид: „Дните на човека са като трева, като полски цвят – тъй цъфти той: понесе се над него вятърът, и няма го, и мястото му вече го не познава” (Пс. 102:15)... За тридесетгодишното си митрополитско служение покойният архиерей се потруди усърдно на Христовата нива, оставайки верен разпоредник „на тайните Божии” (1 Кор. 4:1) и ревностен свидетел на евангелската истина. С неговото дейно управление в диоцеза на поверената му от Бога епархия са възстановени множество манастири, храмове и параклиси.”.

В ранния следобед с литийно шествие до митрополитската сграда бе закарано тялото на новопреставилия се митрополит. Там бе извършен трисагий и тялото на митрополит Дометиан бе положено в гроба. Със сълзи на очи стотиците събрали се отдадоха последна почит на един бележит духовен пастир и незабравим архиерей.

Бог да го прости!

Текст и снимки: Ангел Карадаков

 

 

Снимки

Опело и погребение на Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит ДометианОпело и погребение на Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит ДометианОпело и погребение на Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит ДометианОпело и погребение на Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит ДометианОпело и погребение на Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит ДометианОпело и погребение на Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит ДометианОпело и погребение на Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит ДометианОпело и погребение на Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит ДометианОпело и погребение на Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит ДометианОпело и погребение на Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит ДометианОпело и погребение на Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит ДометианОпело и погребение на Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит ДометианОпело и погребение на Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит ДометианОпело и погребение на Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит ДометианОпело и погребение на Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит ДометианОпело и погребение на Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит ДометианОпело и погребение на Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит ДометианОпело и погребение на Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит ДометианОпело и погребение на Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит ДометианОпело и погребение на Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит ДометианОпело и погребение на Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит ДометианОпело и погребение на Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит ДометианОпело и погребение на Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит ДометианОпело и погребение на Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан
« предишна новинаследваща новина »