ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

В Старозагорска епархия бе осветен първият в страната храм, посветен на св. патриарх Евтимий

25 септември 2017 10:54, Старозагорска митрополия
Осветиха първия в страната храм на св. патриарх Евтимий

Негово Високопреосвещенство Старозагорският Митрополит Киприан отслужи чина на освещаване на храм "Св. Патриарх Евтимий", изграден на територията на Тракийски университет на 11.09.17 г. Това е първият осветен храм, който има за свой небесен покровител великия български книжовник св. патриарх Евтимий Търновски.

Председател на новоосветения храм е свещеноиконом Йордан Карагеоргиев, който е и капелан в Старозагорския затвор.

В празничния ден Негово Високопреосвещенство митрополит Киприан благодари на всички, положили труда си за изграждането на малката църква, пожела дълги години усърдието да не спира и в благоукрасяването й, а на студентите пък пожела още по-често с гореща молитва да прибягват към Всеподателя Бога.

Директорът на Дирекция по Вероизповеданията г-н Емил Велинов, който също присъства на освещаването, сподели, че Дирекцията също е помогнала за изграждането на храма. "Освещаването на храм е голям празник за цялата Църква", каза още той.

Земята, на която е изграден, е дарение от Община Стара Загора. Първата копка е направена на 20 януари 2009 година, в деня, когато почитаме св. патриарх Евтимий Търновски. Проектът е дарение от арх. Ваня Тончева. Работата по изпълнението му стартира с шест хиляди лева, събрани от дарители. По-късно бивши възпитаници на Университета, представители на бизнеса и граждани се включиха с дарения за изграждане на храма.

Текст и снимки: Ангел Карадаков

 

 

Снимки

Осветиха първия в страната храм на св. патриарх ЕвтимийОсветиха първия в страната храм на св. патриарх ЕвтимийОсветиха първия в страната храм на св. патриарх ЕвтимийОсветиха първия в страната храм на св. патриарх ЕвтимийОсветиха първия в страната храм на св. патриарх ЕвтимийОсветиха първия в страната храм на св. патриарх ЕвтимийОсветиха първия в страната храм на св. патриарх ЕвтимийОсветиха първия в страната храм на св. патриарх ЕвтимийОсветиха първия в страната храм на св. патриарх ЕвтимийОсветиха първия в страната храм на св. патриарх ЕвтимийОсветиха първия в страната храм на св. патриарх Евтимий
« предишна новинаследваща новина »