ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ПОКАНА

17 юни 2010 11:28, Варненска и Великопреслaвска митрополия
 История славянобългарска

На 19 юни (събота) - в параклиса, посветен на преп. Паисий Хилендарски, в храм „Свети Три светители”, гр. Шумен, от 8,00 часа ще бъде отслужена Божествена света литургия. Параклисът е осветен през 1971 г. от Варненския и Преславски митрополит Йосиф.

Нека всички православни вярващи от нашия град, а и гостите му, да посетим богослужението и да благодарим по този начин на Всеподателя Бога за грижата Му за народа ни!

Тропар, глас 4

Като защити, обнови на равноапостол Кирил езика и като започна, изпълни на патриарх Евтимий благословението на Пресвета Троица. Защото с твоя труд на българите пак се запроповядва благочестието на разбран за тях език и чрез тебе първо започна промисълът на Света Троица делото за освобождението на нашия род. Заради това те почитаме, Паисие блажени, и с любов честваме твоята памет.

Славянобългарска история

„За българския народ, царе и светии и за всички български деяния и събития. Събра и нареди Паисий йеромонах, който живееше в Света Гора Атонска и беше дошъл там от Самоковската епархия в 1745 година. А събра тази история в 1762 година за полза на българския род.

Предисловие към ония, които желаят да прочетат и чуят написаното в тая история.

Внимавайте вие, читатели и слушатели, роде български, които обичате и имате присърце своя род и своето българско отечество и желаете да разберете и знаете известното за своя български род и за вашите бащи, прадеди и царе, патриарси и светии как изпърво са живели и прекарвали. За вас е потребно и полезно да знаете известното за делата на вашите бащи, както знаят всички други племена и народи своя род и език, имат история и всеки грамотен от тях знае, разказва и се гордее със своя род и език.

Така и аз ви написах подред това, което е известно за вашия род и език. Четете и знайте, за да не бивате подигравани и укорявани от други племена и народи. Твърде много обикнах българския род и отечество и много труд употребих да събирам от различни книги и истории, докато събрах и обединих историята на българския род в тая книжчица за ваша полза и похвала. Написах я за вас, които обичате своя род и българското отечество и обичате да знаете за своя род и език. Преписвайте тая историйца и платете, нека ви я препишат, които умеят да пишат, и пазете я да не изчезне!”

Материала подготви: свещеник Васил Василев

 

 

« предишна новинаследваща новина »