ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празнични богослужения за Покров Богородичен в София

26 септември 2017 13:32, Софийска митрополия
храм Покров Богородичен

Столичният храм „Покров Богородичен“ ще отбележи своя празник с бдение с петохлебие на 30 септември (събота) от 17:00 часа и празнична св. Литургия на 1 октомври, с начало 9:00 часа. С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, светата Литургия ще бъде оглавена от Негово Преосвещенство Мелнишки епископ Герасим - главен секретар на Св. Синод на БПЦ.

Приканват се благочестивите християни да вземат участие в празничните богослужения.

На 1 октомври 910 г. сарацините (араби) нахлули в пределите на Византийската империя и я подложили на тежко изпитание. Император по това време бил Лъв Мъдри (886-911).

Свети Андрей Юродиви с ученика си Епифаний се намирал по това време на всенощно бдение в цариградската църква Влахерна, където се пазела като скъпоценна реликва една от одеждите на света Богородица.

Било събота срещу неделя. Църквата била пълна с народ.

В 22,00 ч. по време на всенощното бдение св. Андрей насочил погледа си нагоре и видял св. Богородица във въздуха. Тя била обкръжена от пророци, апостоли и ангели. Със своя омофор покривала богомолния народ и се молела за него на своя божествен Син.

Развълнуван от гледката, св. Андрей запитал тихо ученика си:

- Виждаш ли, брате, как света Богородица се моли?

Епифаний отговорил:

- Виждам, отче свети, и се ужасявам!

Това видение на двамата подвижници станало известно на богомолците в храма, а след това и на целия град.

По молитвите и покровителството на света Богородица арабите били прогонени от страната. А Църквата учредила празника „Покров на Пресвета Богородица“.

 

 

« предишна новинаследваща новина »