ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Решение на Светия Синод на БПЦ относно посещението в страната на кардинал Рафаеле Фарина

17 юни 2010 17:53, Българска Патриаршия

На своето заседание на 4 юни 2010 г. Светият Сенод изслуша Писмо с вх. № 447/5.V.10 на архиепископ Януарюш Болонек, апостолически нунций в София, и Докладна записка с вх. № 422/28.IV.2010 г. на главния секретар Стобийски епископ Наум, относно предстоящото от 8 до12 юни т. г. посещение в България на кардинал Рафаеле Фарина, архивист и библиотекар на Ватикана, който ще получи почетна титла „доктор хонорис кауза" от факултета по философия при СУ.

Към писмата е приложена програма за дните на посещението. Освен официалната част тя включва посещение в Рилската св. обител на 11 юни и разглеждане на ПКСХП „Св. Александър Невски" и храм „Св. София" на 12 юни в гр. София.

Отправена е молба кардиналът да осъществи среща с Българския патриарх Максим или с представители на Светия Синод.

В писмото е отправена и покана да бъдат определени двама митрополити, които да присъстват на официалния обяд на 12 юни в нунциатурата.

Светият Синод РЕШИ:

Определя Видинския митрополит Дометиан и Русенския митрополит Неофит да приемат от името на Негово Светейшество Българския патриарх Максим и Св. Синод в Синодната палата кардинал Фарина, както и да присъстват на официалния обяд на 12 юни.

Дава благословение да бъде осъществено пътуването на кардинал Фарина до Рилската св. обител. Да бъде известен игуменът на св. обител за разрешението на Св. Синод.

За посещението в ПКСХП „Св. Александър Невски" на 12 юни да бъде известен председателят на църковното настоятелство Тивериополски епископ Тихон.

За посещението в храма „Св. София" да бъде уведомена Софийска св. митрополия.

 

 

« предишна новинаследваща новина »