ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Посрещната бе иконата на Пресвета Богородица Всецарица, която ще остане за постоянно поклонение в Патриаршеската катедрала

30 септември 2017 18:47, Българска Патриаршия
Посрещната бе иконата на Пресвета Богородица Всецарица, която ще остане за постоянно поклонение в Патриаршеската катедрала

Иконата-копие на чудотворната атонска икона на св. Богородица Всецарица бе посрещната в 18:00 часа днес в ПКСХП "Св. Александър Невски". Образът на Майката Божия е подарък за Патриаршеската катедрала и ще остане за постоянно в Храм-паметника.

Образът на св. Богородица е изработен от монаси на Ватопедския манастир на Света Гора, Атон, и е копие на известната чудотворна икона на Майката Божия, намираща се във Ватопед. Не случайно иконата бе посрещната в навечерието на един от големите празници на св. Богородица - Покров Богородичен.

След тържественото посрещане бе отслужено и възкресно-празнично бдение от Мелнишкия епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод и предстоятел на храмовото настоятелство на Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

Освен посрещнатата икона на св. Богородица, в катедралата се пази и друга нейна икона - Достойно есть, която бе подарена на ПКСХП "Св. Александър Невски" през 2012 г., както и копие на чудотворната Бачковска св. Богородица. В храма са изложени за поклонение още и частици от мощите на св. Александър Невски и на св. Серафим Саровски.

Заради голямата благодат на иконата "Св. Богородица Всецарица", която помага на всички притекли се с вяра и упование към нея, у нас вече има няколко нейни копия. Едно от първите, които пристигаха в България, е тази в храма в Карджалийския кв. "Гледка". Такава икона има и във Варненския храм "Св. Атанасий", в храм "Св. Петка" в Пловдив, в катедралния храм на Видин "Св. Димитрий Солунски", в столичния храм "Покров Богородичен" и в Гигинския манастир "Св. св. Козма и Дамян".

Текст и снимки: Ангел Карадаков

 

 

Снимки

Посрещната бе иконата на Пресвета Богородица Всецарица, която ще остане за постоянно поклонение в Патриаршеската катедралаПосрещната бе иконата на Пресвета Богородица Всецарица, която ще остане за постоянно поклонение в Патриаршеската катедралаПосрещната бе иконата на Пресвета Богородица Всецарица, която ще остане за постоянно поклонение в Патриаршеската катедралаПосрещната бе иконата на Пресвета Богородица Всецарица, която ще остане за постоянно поклонение в Патриаршеската катедралаПосрещната бе иконата на Пресвета Богородица Всецарица, която ще остане за постоянно поклонение в Патриаршеската катедралаПосрещната бе иконата на Пресвета Богородица Всецарица, която ще остане за постоянно поклонение в Патриаршеската катедралаПосрещната бе иконата на Пресвета Богородица Всецарица, която ще остане за постоянно поклонение в Патриаршеската катедралаПосрещната бе иконата на Пресвета Богородица Всецарица, която ще остане за постоянно поклонение в Патриаршеската катедралаПосрещната бе иконата на Пресвета Богородица Всецарица, която ще остане за постоянно поклонение в Патриаршеската катедралаПосрещната бе иконата на Пресвета Богородица Всецарица, която ще остане за постоянно поклонение в Патриаршеската катедралаПосрещната бе иконата на Пресвета Богородица Всецарица, която ще остане за постоянно поклонение в Патриаршеската катедралаПосрещната бе иконата на Пресвета Богородица Всецарица, която ще остане за постоянно поклонение в Патриаршеската катедралаПосрещната бе иконата на Пресвета Богородица Всецарица, която ще остане за постоянно поклонение в Патриаршеската катедрала
« предишна новинаследваща новина »